Crna hronika

Nastavljeno suđenje bjelopoljskim ljekarima

U Višem sudu u Bijelom Polju održan je glavni pretres protiv četvoro ljekara bjelopoljske bolnice zbog infekcije pet beba, od kojih je jedna preminula u novembru 2014.Na danšnjem pretresu svjedočili su sanitarna inspektorka Lidija Dajkovoć i glavna medicinska sestra neonatološkog odjeljenja Sofija Medojević.
Nastavljeno suđenje bjelopoljskim ljekarima
Portal AnalitikaIzvor

Dajković je istakla da je 14. novembra 2014, po nalogu glavnog zdravstvenog sanitarnog inspektora, sačinila zapisnike o događanjima na ginekološkom odjeljenju. Prema njenim riječima ona je u okviru svojih ovlašćenja tom prilikom izvšila inspekcijski nadzor, kada su joj na uvid dati brisevi i analize koje je radila higijensko epidemiološka laboratorija.

Ona je tom prilikom utvrdila koji radnici posjeduju sanitarne knjižice, dok je onim drugim izrekla prekršajne mjere i izdala nalog o zabrani rada.

Dajkovićka je još kazala da je 27.novembra sačinila kontrolni zapisnik o zabrani rada za 9 zaposlenih u bjelopoljskoj bolnici, među kojima su bile dr Haka Tahirović i Jela Cimbaljević.

Sanitarna inspektorka utvrdila je da je podatke u izvještaj od 14.novembra upisala na osnovu analiza koje su urađene u od strane mikrobiološke službe.

“Nije u našem ovlašćenju da kontrolišemo ispravnost rada službi već da konstatujemo dokumenta koja nam se daju na uvid od strane ovlašćene službe”, kazala je Dajković.

Glavna sestra neonatološkog odjeljenja Sofija Medojević istakla je da su sa dolaskom dr Hake Tahirović na čelo Neonatološkog odjeljenja promijenjena pravila i način rada. Kako tvrdi, nivo posla se uvećao, dok se broj sestara na odjeljenju smanjio, što je predstavljalo veliki problem u radu.

“Sada saznajem da sam još uvijek glavna sestra, jer radim po smjenama, idem u pratnju beba u transportu za Podgoricu što i nije u tom opisu posla”,kazala je Medojević.

Ona je potvrdila ranije iskaze svjedoka da je na odjeljenju vršena deratizacija i dezinfekcija, ali da su se, i pored toga, tu i tamo pojavljivale bube.

Prema njenim riječima bivši načelnik neonatologije je isključivo sam vodio odjeljenje, a da su od odolaska Tahirović na čelo odjeljenja počeli ordinirati i pedijatri tako što je svaki od njih vodio svog pacijenta ne miješajući se onom drugom u posao.

Razloge za smanjenje medicinskog osoblja kao i neke nedoumice sestre Medojević, pokušao je da pojasni bivši direktor bolnice Tomislav Jeremić.

“Neonatološko odjeljenje osnovano je 2001. i funkcionisalo je kao odsjek ginekologije do 2006, kada je sistematizacijom prešlo pod okrilje pedijatrije, što je bilo organizovano u cijeloj državi. U tom vremenu, kao i danas, radilo je pet medicinskih sestara, jer je došlo do smanjenja broja porođaja, ali i zbog sistematizacije radnih mjesta. Medojević je i dalje bila na mjestu glavne sestre i ako je sugestija ministra bila da se razriješi dužnosti, zato što je ona dobar radnik, a i još uvijek dobija novčanu nadoknadu za taj posao”, istakao je Jeremić.

Nastavak suđenja zakazan je za 20 jun , kada će biti izvođeni pisani dokazi.

rtcg.me

Portal Analitika