Politika

ĐUKANOVIĆ: Ni Mojkovac ni Dubrovnik nijesu bili u nacionalnom interesu

Premijer Milo Đukanović ocijenio je da ni Mojkovačka bitka 1916. godine, kao ni Dubrovnik 1991. godine, nijesu bili u nacionalnom interesu Crne Gore zbog čega treba da izvučemo nauk i striktno slijedimo nacionalne interese naše države. On je to saopštio tokom Premijerskog sata u Skupštini Crne Gore.
ĐUKANOVIĆ: Ni Mojkovac ni Dubrovnik nijesu bili u nacionalnom interesu
Portal AnalitikaIzvor

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović pitao je premijera da li je njegov posljednji verbalni sukob sa Srpskom pravoslavnom crkvom doprinos pomirenju u Crnoj Gori deset godina nakon obnavljanje nezavisnosti. Damjanović se osvrnuo i na riječi Đukanovića povodom proslave 21. maja, kada je naglasio da više ne smijemo da se nađemo ni pod Mojkovcem ni pred Dubrovnikom.

„Teza od tome da su Mojkovac i Dubrovnik isti ne piju vodu. To nijesu iste kategorije. Mojkovac je za ponos, Dubrovnik nije za ponos. Razlika je to što se te Vi bili na čelu tokom napada na Dubrovnik, a tokom bitke u Mojkovcu na čelu su bili neki bolji ljudi“, rekao je Damjanović.

Permijer je odgovorio da ni jedno ni drugo nije bilo u interesu Crne Gore. 

Nešto ranije, novinarskim ekipama nije dozvoljeno snimanje početka sjednice u plenarnoj sali, zbog čega je reagovao poslanik DF-a, Milutin Đukanović, zahtijevajući prekid sjednice.

Reagovao je i poslanik SDP-a, Džavid Šabović, zbog toga što na sajtu Skupštine nije objavljeno njegovo pitanje koje je planirao da postavi premijeru Đukanoviću. Njegovo pitanje, kako je obrazložio predsjedavajući Milutin Simović, nije bilo u skladu s Poslovnikom Skupštine Crne Gore.

Nebojša Medojević (DF) rekao je da će Simović ući u političku istoriju kao neko ko je dozvolio da Skupština Crne Gore danas izgleda kao parlament Sjeverne Koreje. On je rekao da nije ni crnogorski, ni demokratski, ni evropski, ali ni natovski, da se najjačoj i jedinoj opozicionoj grupaciji, kakav je DF, uskrati pravo da pita premijera šta je mislio kad je na posljednjoj sjednici, kako je rekao, uputio prijetnje poslaniku DF-a Janku Vučiniću.

Vučinić je, prisjećajući se incidenta 14. maja, pozvao premijera da ostvari svoje prijetnje na pošten način.

"Ako hoće, ja sam spreman. Ako premijer misli da to uradi preko njegovih kerbera, ja sam spreman i na to, ali to neće biti dobro ni za premijera", rekao je Vučnić.

Emilo Labudović iz Nove rekao je da je Simović parlament srozao na najniže grane.

"Gospodine Simoviću, više ste ovdje da štitite parlament, a ne lik i djelo gospodara i da širite strah", kazao je Labudović, i pozvao Simovića na zaštitu ugleda parlamenta.

Simović je rekao da on štiti ugled parlamenta, pozivajući na poštovanje Poslovnika.

Poslanik DF-a Andrija Mandić pozvao je premijera da ipak odgovori na pitanje Vučinića.

"Ništa se neće desiti. Premijer je tu, mislim da je tako najbolje da se prevaziđe tako ovaj problem. Nije dobro da izvuku zaključak da se neko uplašio", kazao je Mandić.

Tako će se šef kluba poslanika SNP-a, Aleksandar Damjanović, interesovati za nedavni verbalni sukob na relaciji premijer - Srpska pravoslavna crkva (SPC). Damjanovića zanima da li premijer smatra nedavni verbalni sukobi sa predstavnicima SPC doprinose pomirenju.

"Odnosno sprečavanju daljeg širenja, odnosno podsticanja vještačkih podjela u cmogorskom društvu, šta i u kojoj mjeri preduzimate, iii namjeravate da preduzmete na rješavanju i dalje evidentno neravnopravnog tretmana srpskog jezika,te neravnopravnog tretmana ćiriličnog pisma, kao jednog od temelja naše kulturne bašline?", navodi se u pitanju Damjanovića.

df

Predsjednika Liberalne partije (LP), Andriju Popovića, interesuje bezbjednosna situacija u Crnoj Gori na početku glavne turističke sezone.

"Posebno, kakva je bezbjedonosna situacija u Opštini Kotor sa apelom da se hitno izmjeni i dopuni Pravilnik o unutrašnjoj sistematizaciji MUP-a Crne Gore, kako bi se formirao Centar bezbjednosti Kotor i na taj način ulila dodatna sigurnost gradana/ki i turista, ozbiljno narušena u posljednjih nekoliko godina, brojnim uznemiravajutim dogadajima", pojasnio je Popović u obrazloženju pitanja.

Poslanik DPS Zoran Jelić pitaće Đukanovića o smjernicama za ekonomski razvoj Crne Gore.

"Koje smjernice treba preduzeti u nastavku strukturnih reformi za postizanje primamog ekonomskog cilja Cme Gore — povećanje konkurentnosti privrede i na koje se oblasti one odnose?", naveo je Jelić u svom pitanju.

Poslanika Pozitivne Gorana Tuponju zanima koje mjere i radnje preduzima Vlada kako bi se u Crnoj God poboljšao investicioni ambijent u odnosu na postojeći, "imajući u vidu finansijski potencijal crnogorskih iseljenika?

"Koje ste probleme uočili i kako namjeravate da ih riješite?", pitaće Tuponja.

Nezavisni poslanik Dritan Abazović želi da zna u čemu se sastoji interes države da kako kaže, sprovodi postupak kupoprodaje i izdavanje u dugoročoni zakup do 90 godina izuzetno vrijednog zemljišta na lokalitetu Buljarice a da prethodno nije donesena detaljna urbanističa razrada uredenja tog prostora.

Obrada Gojkovića, nezavisnog poslanika zanima da li je Vlada donijela zvanične odluke kojima se zaustavlja proces privatizacije Instituta Igalo započet prošle godine i kako te odluke glase.

"Kakav je stav Vlade povodom najava u medijima da je već poznat sledeći partner za privatizaciju Instituta, a radi se o kanadsko-izraelskoj kompaniji? Kako je moguće da se već najavljuje novi investitor i ko sa njim pregovara, a da još zvanični nije završen prethodni proces, niti je raspisana procedura za novi proces privatizacije?", pita Gojković.

Izvor: rtcg.me

Portal Analitika