Društvo

Povećanje plata kotorskim funkcionerima

Novim zakonom zaposlenima u javnom sektoru značajno su povećane zarade. To povećanje će u prosjeku biti čak i do 16 odsto, a urađena je struktura primanja shodno usaglašenim parametrima, javlja Skala Radio.
Povećanje plata kotorskim funkcionerima
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Da podsjetimo, Zakon su podržali poslanici Demokratske partije socijalista, Liberalne partije, manjinskih stranaka, socijaldemokrata i opozicione Pozitivne Crne Gore.

Povećanjm zarada ukidaju se naknade za razna radna tijela, komisije i one oblike isplata kojima su prihodi pojedinaca povećavani čak i više od osnosvne plate.

Najveću plati imaće predsjednik Crne Gore i ona će iznositi 1760 eura, a predsjednici parmalementa, Vlade, ustavnog suda i Vrhovnog redovna mjesečna primanja će biti 1650 eura.

Predsjednici opština i gradonačelnici imaće primanja shodnu broju stanovnika a njihova zarada biće niža od onih koje dobijaju poslanici i ministri.

Primjera radi gradonačelnik Podgorice, grada sa više od 100.000 stanovnika, primaće platu sa obračunskim koeficijentom 25 a predsjednici opšina sa manje od 10.000 stanovnika imat će zaradu sa obračunskim koeficijentom 18, dok će najveći broj predsjednika opština koje imaju od 10.000 do 50.000 stanovnika imati koeficijent 20.

Do sada je bio paradoks da direktori komunalnih preduzeća, lokalnih vodovoda i direkcija imaju plate znatno veće od predsjednika opštine koje su se kretale i preko 1800 eura mjesečno.

Kako je u kotorskoj opštini pitali smo sekretarku Sekretarijata za lokalne prihode, budžet i finansije Biljanu Peranović. Ona je kazala da je, na osnovu novog Zakona o zaradama državnih službenika i namještenika opština Kotor trenutno u izradi nove Odluke, odnosno usklađivanja Odluke sa zakonom. Što se tiče kojeficijenata, oni su značajno povećani kada su u pitanju funkcioneri, jasna je Peranovićeva.

To povećanje će, po njenim riječima uticati na povećanje budžeta opštine od 2 do 3 % u odnosu na plan za ovu godinu, što je, kako je kazala u granicama dozvoljenog prekoračenja.

Opština Kotor još nije donijela Odluku. U zakonom predviđenom roku je poslata odluka Ministarstvu finansija na saglasnos koja nije dobijena.

Dalja procedura nalaže da predsjednik opštine, na osnovu svojih ovlašćenja donese Odluku uz saglasnost Vlade, koja će biti verifikovana na sjednici SO Kotor.

Skala Radio 

Portal Analitika