Abiznis

Neiskorišćeno bogatstvo: “Bekommerc” će eksploatisati kamen sa ležišta “Sitnica”

Tenderska komisija Ministarstva ekonomije proglasila je kompaniju DOO “Bekommerc” za prvorangiranog ponuđača za eksploataciju ukrasnog kamena sa ležišta “Sitnica” u opštini Herceg Novi. Zanimljivo je da je hercegnovska kompanija pokrenula inicijativu za dodjelu koncesije još 2012. godine. Crna Gora je, sudeći prema zvaničnim podacima Vlade, veoma bogata građevinskim ukrasnim kamenom koje se mjeri na desetine miliona metara kubnih, ali to bogatstvo nije iskoristila.
Neiskorišćeno bogatstvo: “Bekommerc” će eksploatisati kamen sa ležišta “Sitnica”
Portal AnalitikaIzvor

“Na osnovu otvorenog postupka sprovedenog po Javnom oglasu za investitore zainteresovane za dodjelu koncesije za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju pojave mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena „Sitnica“, opština Herceg Novi, objavljenog u „Službenom listu Crne Gore“, br. 19 od 16.03.2016. godine, kao i u dnevnom listu „Pobjeda“ i na sajtu Ministarstva ekonomije, Tenderska komisija je izvršila vrednovanje ispravne ponude u skladu sa Javnim oglasom i Koncesionim aktom. Na osnovu rezultata izvršenog vrednovanja izabran je prvorangirani ponuđač DOO „Bekommerc“ - Herceg Novi za dodjelu koncesije za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju pojave mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena „Sitnica“, opština Herceg Novi”, navodi se u Rješenju.

Gdje se nalazi ležište “Sitnica”: Istražno-eksploatacioni prostor tehničko-građevinskog kamena „Sitnica“ nalazi se u široj okolini naselja Sitnica po kojem je i nazvan. Lokalitet se nalazi pored regionalnog puta Herceg Novi – Trebinje, na udaljenosti od oko 12 km vazdušne linije, odnosno, 17 km od Herceg Novog u pravcu sjeverozapada. Do istražno-eksplatacionog prostora, sa pomenutog magistralnog puta, vodi novoizgrađeni pristupni put širine 5 m i dužine 120 m, po odobrenju nadležnog organa Opštine Herceg Novi. Istražno-eksploatacioni prostor “Sitnica” nalazi se na karstnom području na 870 – 930 m.n.m. Sa sjeveroistočne strane je uzvišenje Sović (1142 m.n.m.), a sjeverozapadno uzvišenje Jevtova lazina (868 m.n.m). Kao i širu okolinu, karakteriše ga intezivna karstifikacija i prisustvo karstnih formi: škrapa, uvala i vrtača. Predmetni prostor spada u visoke predjele primorskog regiona prema planini Orjen, nadmorske visine preko 870 m, koji se pružaju iznad Bokokotorskog zaliva sa karakterističnim brdsko-planinskim reljefom.  Izgradnju pristupnog puta finansirao je podnosilac inicijative za dodjelu koncesije “Bekommerc” – Herceg Novi. U ranijem periodu, opštine ali i građani žestoko su se protivili eksploataciji kamena na primorju.

Portal Analitika