Politika

Vuksanović: Odbor da nadzire izborni proces

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović kazala je Pobjedi da očekuje formiranje privremenog skupštinskog odbora za praćenje primjene izbornog zakonodavstva, kako bi se uspostavila parlamentarna kontrola izbornog procesa u cilju organizovanja slobodnih i fer izbora.
Vuksanović: Odbor da nadzire izborni proces
Portal AnalitikaIzvor

Podsjetimo, Vuksanović je prošle godine podnijela prijedlog odluke o formiranju odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces, koju je crnogorski parlament usvojio još krajem jula. Odlukom je bilo predviđeno da odbor ima 14 članova, sedam iz reda parlamentarne većine i sedam iz opozicije.

"Očekujem da će se podržati ono što je i ranije bio prijedlog u parlamentu, a to je da se formira privremeni odbor na bazi pariteta između predstavnika pozicije i opozicije, odnosno poslaničkih klubova koji žele da učestvuju u radu tog odbora. Očekujem da će se realizovati ta ideja koja će imati za cilj da se uspostavi puna kontrola nad svim onim institucijama koje treba da primijene norme iz oblasti izbornog zakonodavstva, a sve u cilju organizovanja slobodnih i fer izbora", kazala je Vuksanović.

Na pitanje očekuje li da će parlamentarna kontrola biti bolja s obzirom da je formirana Vlada izbornog povjerenja, ona je kazala da smatra da će to doprinijeti efikasnosti kontrole. Vuksanović je navela da će odbor kontrolisati primjenu izbornih zakona u periodu do izbora, ali i nakon toga.

Pobjeda

Portal Analitika