Društvo

Klima Podgorice se mijenja, slijede ekstremne vremenske neprilike

Opština Podgorica pripremila je Strategiju adaptacije na klimatske promjene Glavnog grada u kojoj se konstatuje da se klima našeg grada mijenja i da su moguće ekstremne vremenske neprilike.
Klima Podgorice se mijenja, slijede ekstremne vremenske neprilike
Portal AnalitikaIzvor

U dokumentu, objavljenom krajem marta, a koji nije privukao veliku pažnju javnosti, piše da na osnovu osnovu trendova klimatskih promjena kao što su "povećanje temperature vazduha" ili "smanjenje padavina", izvučeni su zaključci kako bi se dobio pregled budućih rizika.

“Biće pojačani trendovi povećanja temperature ljeti i stoga će se trenutne ranjivosti povećati u budućnosti. Očekuje se da će toplotni talasi trajati duže i da će se javljati češće.  Pored toga, očekuje se povećanje srednje temperature vazduha zimi. Ekstremne hladnoće su manje vjerovatne. Za specifične ranjivosti, blaže zime mogu dovesti do efekta pojačavanja vektorskih bolesti. Što se tiče padavina, očekivani trend smanjenja tokom ljeta kao i veće temperature vazduha, a time i veće stope isparavanja, mogu dovesti do dužih i češćih suša. To takođe treba uzeti u obzir za jesen. Tokom zime, mogući raspon deficita je veliki, stoga se preporučuje razmatranje daljih analiza i razvoj fleksibilnih mjera za borbu sa širokim rasponom mogućih uticaja. Očekuje se da će režim padavina postati ekstremniji s većim intenzitetom, dok se očekuje da će se broj dana s obilnim padavinama smanjiti. Dakle, trenutne ranjivosti će biti pojačane ljeti i zimi. Što se tiče oluje i jakih vjetrova, povećanje intenzivnih ekstremnih događaja tokom ljeta (kratke lokalne ljetne oluje sa npr. intenzivnim padavinama, gradom, jakim vjetrom) će dovesti do efekata pojačavanja”, piše u dokumentu.

Na osnovu navedenog se može zaključiti da su ekstremni vremenski događaji često pogađali teritoriju Podgorice i izazivali ozbiljne posljedice, a takav trend će se nastaviti i pojačavati.

“Toplotni talasi su imali efekte na urbano jezgro, zbog manje vegetacije, velikog procenta površina pokrivenih asfaltom i betonom i ograničenog vazdušnog kretanja. Posebno treba izdvojiti negativne posljedice na urbano zelenilo. Takodje, može se konstatovati da je intenzitet padavina i pojava poplava u porastu, a najugroženiji djelovi pod uticajem poplava bila su područja u blizini Skadarskog jezera i manji vodotoci na teritoriji gradskih opština Tuzi i Golubovci, kao i u samom gradu”, navodi se između ostalog u dokumentu. Glavni grad će na osnovu navedenog pripremiti mjere adaptacije za prilagođavanje ekstremnim vremenskim neprilikama. P.Z.

 

Portal Analitika