Politika

Demokrate: Urbanistički haos i nekvalitetna postrojenja uništavaju turizam

Demokratska Crna Gora uputila je oštre kritike povodom odvijanja radova u toku turističke sezone i mnoštva kvarova koja sabotiraju istu i ugrožavaju zdravlje kako turista tako i građana.
Demokrate: Urbanistički haos i nekvalitetna postrojenja uništavaju turizam
Portal AnalitikaIzvor

Kako oni navode instalacije i postrojenja gradske kanalizacije su pogrešno koncipirane i nekvalitetno izrađene tako da su: pucanje cijevi, zagušenja, izlivanje na ulice i u more, kvarovi na pumpama i opremi, svakodnevna  pojava. ''Svake godine, naročito tokom turističke sezone, imamo pojave stomačnih tegoba  kod velikog broja gostiju, a naročito djece'', navodi se u saopštenju.  

Oni dalje navode da kvarovi i iskakanje iz sistema na vodovodnoj i elektro mreži su česti naročito tokom turističke sezone, te pričinjavaju ozbiljne poteškoće kako turistima tako i mještanima. ''Najveći problem  predstavlja nekvalitetna i zastarjela prenosna mreža i lokalne instalacije. S obzirom na astronomske cjene vode i  prenosnih sistema elektro  distribucije,  kvalitet  snabdijevanja i  održavanja bi trebalo da bude na najvišem nivou'', ističe se u saopštenju.

Prema riječima demokrata gradsko šetalište, popločava se već godinama i nikako da se radovi završe a da od planiranih milion i po eura, vrijednost radova je već prešla sedam miliona i još cifra nije konačna, te da kako radovi nijesu završeni  pojedini djelovi šetališta su nebezbjedni (kanali i kanalice za vodu) .

''Urbanistički haos i pretjerana gradnja, započeti, a nedovršeni objekti, stambeno poslovne zgrade od 14 spratova u centru i novi hotelsko-apartmanski kompleks od 9 spratova na samoj obali, koji je „zatvorio“ pola Petrovca, su poseban i  nerješiv problem koji ruži cjelo mjesto. Inače, stotine hiljada novoizgrađenih kvadrata, kao i oni neizgrađeni, a  predviđeni i potvrđeni DUP-om,  dodatno će opteretiti inače lošu i neadekvatnu  kako primarnu, gradsku, tako i turističku infrastrukturu'', zaključuju demokrate.

Portal Analitika