Društvo

PLAMENAC: Nijesam rekao to što je novinarka napisala

Pobjeda je u broju 18108. od 20. maja 2016. godine na 9. strani objavila tekst sa nadnaslovom „Dosljednost: Srpski sveštenik Jovan Plamenac lažno optužio Pobjedu“ i naslovom „(Ne)očekivano predomišljanje“, u kojem je Vaša novinarka N. Đurđevac, pored puno toga, upućujući mi moralne poduke, napisala i „Svešteniče, ne govorite istinu“.
PLAMENAC: Nijesam rekao to što je novinarka napisala
Portal AnalitikaIzvor

Naime, ona tvrdi da sam joj u telefonskom razgovoru rekao da ću da se, poštujući rješenje Ombudsmana, izvinim LGBT zajednici zato što sam na dočeku Nove godine 2016. po julijanskom kalendaru na Trgu u Podgorici kazao, pored ostalog, da mojim Crnogorcima želim da se „crnogorski brk sa pederskih zadnjica vrati tamo gdje je bio kod naših slavnih predaka“. N. Đurđevac se zaletjela. Pritom je nešto pobrkala. Jer, ja joj to što je napisala nijesam rekao! Dobronamjerno, kao stariji i iskusniji kolega, istog dana, 20. maja, elektronskom poštom, poslao sam joj sljedeće pismo: „Uvažena N. Đurđevac, Ja Vas ne poznajem.

Na osnovu riječi „iznenađena“ u tekstu koji Vam je objavio Portal Analitika, sudim da ste žensko. Zaista, onog dana kada su mediji objavili da me Ombdusman pozvao da se izvinim LGBT populaciji, zvali su me novinari iz više redakcija, i ne pamtim iz koje je bio muški, a iz koje ženski glas. Čak ne pamtim ni iz kojih su me sve redakcija zvali. Ali, siguran sam da Vam nijesam rekao da ću se izviniti LGBT osobama. To nijesam rekao nikome. Jer, za što bi to trebalo da im se izvinim? Najljubaznije Vas molim da mi, kada Vas prođe gnjev kojeg je prepun Vaš tekst na Analitici, pošaljete snimak našeg razgovora. Onda ću Vam reći gdje ste pogriješili. Pretpostavljam da ste mlad novinar. Srdačno Vas pozdravlja, želeći Vam svako dobro od Gospoda, Jovan Plamenac“. Naime, ja sam tekst N. Đurđevac vidio prvo na Portalu Analitici, koji ga je odmah prenio, pa tek onda u Pobjedi. Prošlo je, evo, osam dana a ja od N. Đurđevac nijesam dobio odgovor. Uredništvu Pobjede tekst N. Đurđevac, u kojem me optu- žila da ne govorim istinu, bio je veoma važan: najavljen je na naslovnoj strani, malo ispod teksta sa nadnaslovom „Potpisan Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi“, sa mojom fotografijom malo ispod fotografije na kojoj se premijer Đukanović srdačno rukuje sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. S nadom da će, poštujući dobre običaje novinarske profesije, a i Zakon o medijima, Pobjeda objaviti ovo moje pismo.

Protojerej Jovan Plamenac

Portal Analitika