Politika

Vujanović: Rješavanje ekonomskih pitanja ključ za sva ostala

Rješavanjem ekonomskih pitanja, rješavaćemo i sva otvorena pitanja u regionu, koja ne treba da guramo pod tepih niti da im smanjujemo značaj, poručio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na Samitu 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope u Sarajevu.
Vujanović: Rješavanje ekonomskih pitanja ključ za sva ostala
Portal AnalitikaIzvor

Vujanović je rekao da je izvjesno da je inicijativa procesa Brdo Brioni u značajnoj mjeri ostvarila ambiciju, ali da nas čekaju ozbiljni zadaci koje zajedno treba da dovršimo.

Upitan da li je moguća unija u regionu prije ulaska u Evropsku uniju, Vujanović je odgovorio da je to misija koju će ostvarivati i buduće generacije, ali je ukazao na činjenicu da su, poredeći region sa nordijskim savezom, te države izuzetno bogate sa visokim životnim standardom.

"Odgovor nije samo u upoređivanju istorije, nego i u upoređivanju ekonomije. Dakle, nordijske države su izuzetno bogate, standard njihovog stanovništva je izuzetno visok, njihova ekonomska komunikacija, potpuno otvorena, oni imaju koordinaciju i u okviru zakonodavne i izvršne vlasti, i kompoziciju saradnje koja se zasniva na jakoj ekonomiji. I ja upravo u rješavanju ekonomskih pitanja, vidim šansu da mi pomognemo da se rješavaju naša otvorena pitanja, kojih ima u regionu, koje ne treba stavljati ispod tepiha, kojima ne treba umanjivati značaj. Ali ih možemo kvalitetnije rješavati samo u okviru dobrog ekonomskog ambijenta. Zato sam uvijek pristalica da razgovaramo na ekonomske teme, jer one podrazumijevaju da analiziramo sadašnje stanje i da se okrenemo budućnosti", kazao je Vujanović.

Vujanović je ocijenio da se često okrećemo prošlosti, sa ambicijom da je mijenjamo u korist onoga ko je posmatra.

"Mi moramo da se suočimo sa tim da imamo svoje istine o prošlosti, da te istine treba da koegzistiraju, a da mi treba da se okrenemo budućnosti. Budućnost je naša obaveza. Mi na temelju ekonomske saradnje, treba da pomognemo bolju budućnost. Otvorena pitanja da rješavamo našom bilateralnom odgovornošću. Oni su obaveza svake države, a region treba da podrži rješavanje tih otvorenih pitanja", kazao je Vujanović.

Zato je, ističe on, neophodno prvo riješiti ekonomska, pa onda sva druga pitanja.

"Ja mislim da mi moramo da gradimo kroz ekonomiju, kroz tržište, kroz smanjivanje tržišnih barijera, balkansku šestorku, koja će predstavljati, u ekonomskom smislu, dobar model koji će koristiti iskustva EU. Mislim da to moramo da radimo na tri nivoa: kroz međunarodne aktivnosti, kroz regionalne aktivnosti i kroz bilateralne aktivnosti", istakao je Vujanović.

Na samitu, pored Vujanovića, učestvuju i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i članovi Predsjedništva Mladen Ivanić i Dragan Čović, predsjednik Slovenije Borut Pahor, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjednik Albanije Bujar Nišani, predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov i predsjednik Kosova Hašim Tači.

Portal Analitika