Kultura

GORANOVIĆ: Multikulturalizam - najveća vrijednost CG

Multikulturno biće Crne Gore je njena najveća vrijednost, poručio je ministar kulture na okruglom stolu “Kulturna raznolikost Crne Gore - nasledstvo koje nas obogaćuje“.
GORANOVIĆ: Multikulturalizam - najveća vrijednost CG
Portal AnalitikaIzvor

Skup je organizovalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava povodom obilježavanja desetogodišnjice obnove državne nezavisnosti.

„Crnogorsko istorijsko i kulturno nasljeđe, sinonim su i za prožimanje različitih civilizacija koje su kroz vrijeme ostavile mnoštvo tragova na ovom prostoru. Na raskršću kultura i konfesija razvijale su se duhovne vrijednosti Crne Gore, ali na način da takvo raskršće stvara jedinstvo, a ne podjele“, kazao je Goranović.

On je dodao da je za 10 godina građena država i kulturni identitet.

„S ove vremenske distance se može reći da smo u tome uspjeli. Zato su ravnopravno očuvanje svih kulturnih identiteta i poštovanje kulturne različitosti među načelima razvoja crnogorske kulture, prepoznati u misiji Ministarstva kulture i njenim strateškim dokumentima“, istakao je Goranović.

On je poručio da je obaveza da uvažimo kulture koje nazivamo manjinskim, ali i da kulturu ne tretiramo kao manjinsku djelatnost.

„Interkulturni dijalog unutar same države, posebno je značajan za njen sveopšti napredak, jer se na taj način stvara otvoreno društvo u kome se podstiče  umrežavanje, razmjena, saradnja. Uvjeren sam da je Crna Gora primjer zemlje koja u prvom redu teži skladnom suživotu građana i otvaranju prostora za ispoljavanje svake posebnosti. Sve to nas čini obaveznijim da se tome posvetimo još osmišljenije i dinamičnije”, poručio je ministar.

Portal Analitika