Društvo

Kolašin: Funkcioneri se uselili u stanove za sirotinju

Ustavni sud ukinuo je opštinsku odluku o raspodjeli stanova u Holandskoj zgradi, koju je donijela SO prije sedam godina.
Kolašin: Funkcioneri se uselili u stanove za sirotinju
Portal AnalitikaIzvor

Istu odluku je krajem 2013. godine blokirala Vlada Crne Gore. To je urađeno na inicijativu tadašnje odbornice Socijaldemokratske partije SDP, a sadašnje predsjednice Opštine Željke Vuksanović, pišu Vikend novine.

Obrazloženje Vlade tada je bilo da SO Kolašin nije imala ovlašćenja da, shodno Zakonu o državnoj imovini vrši raspodjelu stanova koje je izgradila sredstvima obezbijeđenim od kredita sa stranim investitorom, već da raspodjelu izvrši na osnovu podzakonskih akata.

To je, prema ocjeni MUP-a, bilo dovoljno da se steknu uslovi da se obustavi izvršenje sporne odluke. Prije sedam godina Opština je uz tehničku podršku organizacije HELP dobila kredit od 442.000 eura od Holandskog međunarodnog stambenog fonada DIGH. U tom objektu stanove je trebalo da dobiju zaposleni u lokalnoj upravi i javnim preduzećima, koji imaju niska primanja, a jedan dio stanova bio predviđen i za socijalne slučajeve. Ipak, stanovi su očigledno dodijeljeni lokalnim funkcionerima i službenicima državnih organa.

Tadašnja lokalna uprava izdala je građevinsku dozvolu za podizanje još jednog sprata. Predstavnik Helpa tada je kazao da je novac dobijen od DIGH-a bio dovoljan za izgradnju prvobitno planirana 24 stana i to po principu "ključ u ruke". Prema njihovim riječima, u trenutku kada je donesena odluka o izgradnji još jednog sprata "sve se promijenilo".

"Da li je potrebno dodatno napominjati da je DIGH odobrio kredit za izgradnju 24 stambene jedinice. Opština je na svoju ruku podigla još jedan sprat koji nije bio predviđen projektom niti su bile obezbijeđene finansije, pa je tako umjesto 24 stambene jedinice izgrađeno 30 stanova sa još dva velika u potkrovlju zgrade, ali zbog nedostatka sredstava zgrada nije završena ni dan-danas", napisala je tada Vuksanović u svojoj inicijativi.

Prema njenim riječima, u ugovoru o kreditu, jasno je navedeno da se odobreni kredit oslanja na parcelu "Staro pazarište" za izgradnju 24 stana, te da u slučaju kompenzacije, otuđivanja ili zalaganja zgrade koja služi kao obezbj eđenj e, bila bi neophodna saglasnost DIGH-a.

S obzirom na to da je u međuvremenu ponestalo para, zgrada je godinama nezavršena propadala, pa je lokalna uprava 2013. godine odlučila da odobri da oni koji su dobili stanove završe iste od svog novca.

Nakon toga nekolicina vlasnika i pored toga što je Vlada blokirala odluku, uselili su. Imena službenika Opštine, kojima su dodijeljeni stanovi, nikada nijesu zvanično saopštena.

Holandski fond, odnosno DIGH zvanično je tada najavio pokretanje hipoteke nad zemljištem koje je opština Kolašin dala kao garanciju za kredit, a tadašnji predsjednik opštine Darko Brajušković bio je tada spreman i da ponudi zgradu Doma učenika kako bi se dugovanje anuliralo.

Kako VN nezvanično saznaju, sadašnja predsjednica Vuksanović od dobijenog kredita vratila je i to dugovanje.

Zgrada i dalje nije uknjižena u kolašinski katastar, nema upotrebnu i građevinsku dozvolu, dok iz prethodne vlasti tvrde da zgrada ima svu potrebnu dokumentaciju, ali da je upravo Vuksanović ta koja ne dozvoljava uknjižbu pomenutog objekta.

Od sadašnjih stanara niko nije bio voljan da razgovara o novonastaloj situaciji, odnosno o činjenici da se upravo stanari nalaze u nimalo zavidnoj situaciji bez obzira što su stanove završavali svojim novcem.

No, još čudniji su postupci Ustavnog suda, koji je nakon toliko godina ukinuo odluku SO Kolašin, a podsjećanja radi, punih godinu budžet opštine za 2015. godinu bio je pred Ustavnim sudom, koji je očigledno sačekao da se usvoji budžet za 2016. godunu, a nakon dva dana prethodni budžet proglašen je neustavnim.

 Izvor: Dnevne novine

Portal Analitika