Abiznis

Virpazar: Prigodno obilježen Evropski dan parkova (FOTO)

JP za nacionalne parkove Crne Gore kao član Europark federacije ovogodišnji Dan evropskih parkova obilježio je 27. maja, na platou ispred Centra za posjetioce u Virpazaru. Na platou su bile izložene fotografije autohtonih gastronomskih specijaliteta sa područja svih 5 nacionalnih parkova u Crnoj Gori, a za sve zainteresovane napravljen je liflet gastronomskih recepata sa područja parkova.
Virpazar: Prigodno obilježen Evropski dan parkova (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Evropski dan parkova proglasila je EUROPARK federacija s ciljem da skrene pažnju javnosti na značaj zelenih površina. Ovaj datum je odabran kao sećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova - devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja 1909. godine. Prvi put je Dan evropskih parkova obilježen širom Evrope 1999. godine, a ove godine obilježiće se u 23 države. Svake godine Federacija bira određenu temu kojom želi naglasiti važnost očuvanja parkova. Ovogodišnja tema je „Ukusi prirode“, kojom se želi ukazati na povezanost zaštićenih područja i održive poljoprivrede, i ujedno promovisati zdrava i organska hrana.

virpazar2Ispred Centra za posjetioce na Virpazaru od (10 – 16 časova), lokalno stanovništvo je predstavilo svoje proizvode kao što su med, vino, sir, masline, a svi zainteresovani toga dana mogli su da dobiju liflet sa autentičnim receptima iz svih parkova. Takođe je ispred Centra bila upriličena izložba starih fotografija, kao i fotografija gastro-ponude Parkova.

Organizacija događaja je finansijski potpomognuta preko projekta „Očuvanje pelikana, ključne vrste biodiverziteta Skadarskog jezera“, čiji je donator Fond za ugrožene ekosisteme (CEPF), a kojim koordinira francuska organizacija Noe Conservation.

virpazar4virpazar3
Portal Analitika