Društvo

Demokrate: Da u Crnoj Gori ima pravde ubistvo Jovanovića bi davno bilo riješeno

Danas se navršava 12 godina od zločinačkog ubistva Duška Jovanovića, glavnog urednika lista „Dan“ , čovjeka koji je hrabrost da argumentovano saopšti istinu u oči silnima, i beskompromisnu borbu protiv svih negativnih pojava u društvu, ali i nosilaca tih pojava, platio životom. Da u Crnoj Gori postoji pravda i pravičnost, odavno bi ovaj užasni zločin bio rasvijetljen, i izvršioci i nalogodavci ovo monstruoznog čina završili tamo gdje i zaslužuju. Nekažnjivost onih koji suzbijaju slobodnu riječ dovodi do novih zločina, jer se time podgrijava atmosfera u kojoj su inspiratori i izvršioci napada na poslenike javne riječi ohrabreni činjenicom da bilo koje nasilje nad javnom riječju ostaje nekažnjeno - saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.
Demokrate: Da u Crnoj Gori ima pravde ubistvo Jovanovića bi davno bilo riješeno
Portal AnalitikaIzvor

Demokrate ističu da, kako vrijeme protiče, a istraga o ubistvu Duška Jovanovića ne odmiče, sve je veće breme crnogorskog društva, u kojem urušeni pravosudni sistem, ni posle dvanaest godina, nije utvrdio činjenice koje bi pomogle da se ubistvo Duška Jovanovića konačno riješi.

- Očito je da u Crnoj Gori, svih dvanaest godina nije bilo političke volje da se konačno stavi tačka na ovaj proces, odnosno, rasvijetli ubistvo, i utvrdi ko su izvršioci, a ko nalogodavci ovog gnusnog zločina. U demokratskom društvu nije dopustivo da novinarstvo bude rizična profesija, i da se za slobodnu riječ i kritičku misao plaća najskuplja cijena, stoga bi trebalo da pokretanje istrage sa „mrtve tačke“ o ubistvu glavnog i odgovornog urednika lista „Dan“ bude prioritet nadležnih državnih organa, kako bi sloboda medija, kao preduslov demokratije, konačno bila garantovana i u crnogorskom društvu – zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Portal Analitika