Politika

Danilović: MUP će uraditi sve da poveća transparentnost biračkog spiska

Ministarstvo unutrašnjih poslova uradiće sve u skladu sa zakonskim mogućnostima i ovlašćenjima da bi povećalo transparentnost biračkog spiska i registara na osnovu kojih se on vodi, kako bi za predstojeće izbore bio tačan i pouzdan, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović na sastanku sa ambasadorkom Njemačke u Podgorici Gudrun Štajnaker.
Danilović: MUP će uraditi sve da poveća transparentnost biračkog spiska
Portal AnalitikaIzvor

Danilović je informisao ambasadorku o planiranim izmjenama koje će proces kontrole vođenja biračkog spiska učiniti potpuno javnim. Precizirao je da od Službe za informacione tehnologije MUP-a zatražio sva dokumenta i informacije o trenutnom stanju, problemima i predloge za povećanje transparentnosti. Ministar je istakao da je jedina garancija kvalitetnog vođenja biračkog spiska potpuno uključivanje i saradnja sa NVO i političkim subjektima, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

On je naveo i da će naredne nedjelje izmijeniti postojeću Radnu grupu MUP-a koja se bavi implementacijom izbornog zakonodavstva, iz domena nadležnosti ove institucije, kako bi otvorio prostor za uključivanje predstavnika nevladinih organizacija i parlamentarnih partija. Ministar je naveo da će, u mjeri mogućeg, i lično učestvovati u radu ovog tijela.

Na zahtjev ministra Danilovića, MUP će u narednom periodu raditi na stvaranju mogućnosti da ovlašćeni subjekti mogu kontrolisati matične registre svih onih koji su u biračkom spisku, a ne samo promjene koje su nastale nakon januara 2015. godine.

Ministar je kazao i da je tražio dokumentaciju na osnovu koje je nabavljen i instaliran AFIS sistem i naveo da će se kontrolom ovog sistema baviti svih narednih mjeseci do izbora.

Zajednički je konstatovan značaj provjere registra prebivališta, a ministar Danilović je naveo da će naći različite modalitete, koristiti baze podataka MUP-a i incirati sprovođenje terenskih provjera kako bi i ovi značajni registri bili provjereni. Takođe, ocijenjeno je da je, na osnovu iskustva izbora u Tivtu, potrebno izvršiti provjere državljanstava.

Amabsadorka Štajnaker je navela da su pred Ministarstvom veliki izazovi, ali da su pomenute aktivnosti jako važne za izborni proces ali i Vladu izbornog povjerenja. Ocijenila je da je potrebno da se nepovjerenje prevlada na miran i konstruktivan način.

Ona je istakla da je Njemačka na raspolaganju da pruži ekspertsku pomoć vezano za aktivnosti važne za izborni proces ali i za oblast policijske saradnje, što je ministar Danilović ocijenio izuzetno značajnim i korisnim

Portal Analitika