Društvo

NATO: Crna Gora učestvovala prvi put kao posmatrač

Crna Gora prvi je put učestvovala kao posmatrač na sastanku Vojnog komiteta NATO, kojim je predsjedavao general Petr Pavel.
NATO: Crna Gora učestvovala prvi put kao posmatrač
Portal AnalitikaIzvor

Otvarajući jučerašnju sjednicu, Pavel je kazao da je Crna Gora „i vojno i politički napravila ogromne korake u posljednjih deset godina“.

„Budući da je doživjela preporod kao nezavisna država, Crna Gora je doprinijela NATO, EU i operacijama UN i ohrabrila regionalnu saradnju i kompromis na Balkanu. Crna Gora je posvećena napretku. Napretku u okviru njenih granica, napretku na Balkanu, napretku u Mediteranu i napretku u širem evropskom regionu“, rekao je Pavel, prenose Dnevne novine.

Obraćajući se predstavnicima savezničke vojske, kapetan Dragoslav Pumpalović, vršilac dužnosti vojnog predstavnika Crne Gore, naglasio je da je počastvovan što je imao priliku da se obrati u ime Crne Gore prvi put.

„Dozvolite mi da vas uvjerim da je proces integracija u NATO broj jedan prioritet za Ministarstvo odbrane Crne Gore odbrane i Generalštab kako sad, tako i u godinama koje dolaze, a naš cilj je da se dostignu kapaciteti usklađeni sa NATO standardima“, rekao je Pumpalović.

Ministri spoljnih poslova NATO-a potpisali su Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi. Nakon potpisivanja, Crna Gora je dobila status posmatrača, čime je njenim predstavnicima omogućeno da učestvuju na sastancima saveznika.

MINA

Portal Analitika