Politika

Nova: Jovanović se odlučio za otpor ludilu i besmislu

Kada se, 12 godina nakon ubistva, sjećamo Duška Jovanovića, pomislimo i na one trajne vrijednosti koje čovjeka čine čovjekom – biti na braniku hrabrosti, doslednosti, časti i ne izdati svoje prijatelje i ideje. Duško se tako ponašao, beskompromisan u odnosu na tamu i zlo koji su stajali naspram svakog poštenog čovjeka u Crnoj Gori, saopšteno je iz Nove srpske demokratije povodom godišnjice smrti Duška Jovanovića.
Nova: Jovanović se odlučio za otpor ludilu i besmislu
Portal AnalitikaIzvor

Iz Nove ističu da su Jovanović i njegove novine bile glas poštenog čovjeka koji u vremenu opšteg kriminala, pljačke, šverca i udara na moralne vrijednosti, nije mogao da se snađe u tom ponoru, čovjeka koji je vapio da čuje i vidi nešto drugačije, neku nadu.

- I Duško i ,,Dan’’ su se odlučili za otpor ludilu i besmislu, opredijelili su se za to da ne može biti kompromisa sa ubicama, kriminalcima, pljačkašima, da se sa njima ne mogu praviti dogovori i sporazumi, nego se voditi bespoštedna borba za čojsku Crnu Goru. I Duško je u toj borbi platio najskuplju cijenu, kao što su je u borbi za čast plaćali i drugi najbolji kroz našu istoriju. On nije vodio borbu sa zamišljenim protivnikom, nego sa vrlo konkretnim, opasnim i podlim, koji je zarad ličnog bogatstva i vlasti spreman da se najbrutalnije obračuna sa svojim neistomišljenicima. Ubistvo Duška Jovanovića je pokazalo monstruoznost tih osoba, to su pokazala i brojna druga zvjerstva i napadi u Crnoj Gori, to je, uostalom, pokazao i onaj 24. oktobar kada su ti monstrumi vršili torturu nad hiljadama ljudi, koji su, u najvećem procentu, svoj duh otpora crpili i iz Duškovog primjera i njegove borbe. Milo Đukanović i njegova vlada su neprijatelji Crne Gore, slobodne riječi, nezavisnih medija, poštenog čovjeka... U svojoj grčevitoj borbi da očuvaju svoj sistem vrijednosti koji počiva na zločinu, pljački i korupciji spremni su na sve, ali je takvima najopasnije pokazati slabost ili kukavičluk. Ubice i nalogodavce ubistva Duška Jovanovića neće stići pravda sve dok se ne obore Milo Đukanović i njegov režim, koji i stoje iza toga zločina i to nije nikakva tajna ni za koga u Crnoj Gori- saopšteno je iz Nove.

 Uspomena na Duška Jovanovića nas, kako navode, obavezuje da sa takvim režimom ne smije biti sporazuma i dogovora, jer je ova vlast oličenje zla, i ne može se oboriti konstruktivnim i kompromiserskim pristupom.

- Demokratski front mjesecima vodi borbu prsa u prsa sa kriminalnim režimom, i tako će biti dok neko ne popušti, a DF sigurno neće. U takvoj borbi, u najtežim situacijama se vidi ko su oni na koje se treba osloniti, sa kim borbu nastaviti i čiji primjer slijediti. Duškov primjer je nesumnjivo  postao obavezujući za svakog čestitog i časnog čovjeka. Zato očekujemo da beskompromisnu borbu, koju je prije nas i Duško vodio, nastavimo ne samo mi iz DF-a, već i oni drugi koji nemaju prava danas da pokleknu – navodi se u saopštenju.

 

Portal Analitika