Svijet

Pravo na pitku vodu unijeće se u slovenački ustav

Ustavno povjereništvo slovenačkog parlamenta odlučilo je da se u procesu ustavnih promjena do kojih bi trebalo doći ove godine u ustav unese i pravo građana na pitku vodu kao javno dobro koje se ne smije komercijalizovati.
Pravo na pitku vodu unijeće se u slovenački ustav
Portal AnalitikaIzvor

S predlogom da se u tom smislu donese ustavna dopuna složila se velika većina zastupničkih grupa pa će takva odredba vjerovatno biti unesena u ustav tokom budućih ustavnih promjena jer uživa dvotrećinsku većinu zastupnika.

Prijedlog je pokrenula bivša premijerka Alenka Bratušek, sada parlamentarna zastupnica manje, opozicione Socijalno-liberalne stranke, a obrazložila ga je potrebom zaštite javnog interesa pred mogućom komercijalizacijom vodosnadbijevanja i opasnošću da izvori vode dođu vlasništvo multinacionalnih kompanija.

"Voda je izvor života i strateška sirovina bez koje nema razvoja. Slovenija ima dovoljno pitke vode, ali nismo dovoljno svjesni koliko je ona važna", kazala je Bratušek, izražavajući nadu da će Slovenija biti jedna od prvih država koja će izvore vode i pravo stanovništva na dostupnost tog prirodnog dobra zaštititi na najvišem zakonskom nivou.

Prema prihvaćenom prijedlogu, pitka voda predstavlja javno dobro, a ne tržišnu robu pa je zato treba zaštititi. Ustav će garantovati da je snabdjevanje stanovništva i domaćinstava pitkom vodom dužnost države, te da je vodosnabdjevanje javna služba kojom preko neprofitnih preduzeća upravlja država koja svoja prava može prepustiti lokalnim zajednicama, kako bi se spriječila komercijalizacija te djelatnosti, te osigurao slobodan pristup izvorima pitke vode za sve.

(SEEbiz)

Portal Analitika