Društvo

Stanković ne bi da dira Srpsku pravoslavnu crkvu

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori još neko vrijeme ostaće nedodirljiva institucija. Tužilaštvo, za sada, nema namjeru da pokreće pitanje njene izuzetno vrijedne imovine koje se, kako pokazuju brojni slučajevi upisa svojine u registar, nezakonito domogla.
Stanković ne bi da dira Srpsku pravoslavnu crkvu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, odnosno njegov kabinet, sudeći prema odgovorima koje je Pobjeda dobila od njih, nije procijenio da je potrebno da se tužioci bave načinom na koji je Srpska crkva došla do brojnih nekretnina na teritoriji opštine Nikšić 1996. godine, iako imaju nalaz vještaka koji ukazuje da su do imovine došli nezakonito?!

Osnovno tužilaštvo u Nikšiću nedavno je odbilo krivičnu prijavu potpredsjednika Mitropolitskog savjeta Crnogorske pravoslavne crkve Steva Vučinića, koju je prošle godine, u maju, podnio protiv NN službenika Uprave za nekretnine - filijala Nikšić, zbog zloupotrebe službenog položaja.

U obrazloženju tužilaštva se ističe da prijavu odbacuju zbog apsolutne zastare krivičnog djela ali se i navodi da je vještačenjem utvrđeno da je prenos vlasništva urađen - nezakonito! Zato smo i pitali smo vrhovnog državnog tužioca hoće li ova institucija, shodno nalazu vještaka i saznanjima o počinjenim nezakonitostima, postupiti po službenoj dužnosti i pokrenuti istragu o tome kako se SPC domogla ove imovine.

U vlasništvo Srpske pravoslavne crkve - Mitropolije crnogorsko-primorske, 1996. godine, na teritoriji opštine Nikšić prenijeto je 2.795.615 metara kvadratnih livada, šuma i pašnjaka, dva manastira, 20 crkava i 1.812 metara kvadratnih stambeno-poslovnog prostora.

- Kao što ste sami naveli, Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću donijelo je odluku po krivičnoj prijavi Steva Vučinića. Istovremeno vas podsjećamo da podnosilac krivične prijave ima pravo da podnese pritužbu neposredno Višem državnom tužilaštvu ukoliko smatra da Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću tom prilikom nije postupalo u skladu sa zakonom. Shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku, podnosilac ima pravo i da sam preduzme gonjenje - odgovor je iz Stankovićevog kabineta.

Opširnije u Pobjedi…

Portal Analitika