Zanimljivosti

Adidasove patike u Njemačkoj će praviti roboti

Proizvođač sportske odjeće i opreme Adidas objavio je da vraća proizvodnju u Njemačku gdje će njihove patike praviti mašine, a ne kao prethodno u Aziji - ljudi.
Adidasove patike u Njemačkoj će praviti roboti
Portal AnalitikaIzvor

Prva serija sportske obuće proizvedene na ovaj način bit će predstavljena 2017. godine, prenosi Guardian.

Prošlo je više od 20 godina otkako je Adidas preselio proizvodnju u Aziju, a sada su predstavili novoizgrađenu fabriku u Ansbachu, na sjeveru Njemačke, gdje će pravljenje patika biti automatizovano. To će ubrzati cijeli proces, a i fabriku približiti prodajnim objektima.

Prvih set od 500 pari patika očekuje se već u trećem kvartalu 2016., dok će konkretnija proizvodnja početi 2017. Iste godine u planu je otvaranje "brze tvornice" i u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Nije nam cilj cjelokupna automatizacija", kazao je Gerd Manz, voditelj odjela inovacija i tehnologije objašnjavajući kako radna snaga u Aziji neće odmah biti zamijenjena robotima.

Adidas je u toku 2015. godine proizveo 301 milion patika, a da bi dostigao zacrtani cilj do 2020. morat će povećati proizvodnju za 30 miliona svake godine. Kompanija u Kini zapošljava oko milion radnika.

klix.ba

Portal Analitika