Društvo

Nobelovka u Podgorici: Došlo je vrijeme da žene počnu da tumače religiju

Tema prvog dana Konvencije "Ona je tu" je uloga žene u izgradnji mira na Balkanu, te je specijalna gošća i glavna govornica bila prepoznata aktivistkinja za ženska prava, Širin Ebadi, koja je 2003. godine dobila Nobelovu nagradu za mir.
Nobelovka u Podgorici: Došlo je vrijeme da žene počnu da tumače religiju
Portal AnalitikaIzvor

Ona smatra da je ključ problema patrijarhalna kultura, koja služi religijama koje tumače muškarci.

"Islam, hrišćanstvo i judeizam zasnivaju se na grijehu žene. Takođe, papa može biti samo muškarac. To moramo da dovedemo u pitanje. Je li Bog pravičan? Ako jeste, žene i muškarci su ravnopravni. A, ako nije, zašto bismo ga poštovali...Došlo je vrijeme da žene počnu da tumače religiju", poručila je nobelovka.

Najgore je, kaže ona, ženama u islamskim državama, jer njih diskriminiše sam zakon.

,,Muškarac može da oženi četiri žene i da se razvede kad hoće. Udata žena ne može da radi ili da putuje bez odobrenja muža. Po zakonu, život žene je upola manje vrijedan od života muškarca", ističe ona.

Tokom trodnevnog trajanja i 20 panela, radionica i predavanja, skup okuplja više od 50 govornica i govornika iz svijeta politike, aktivizma, preduzetništva, medija, umjetnosti, kulture, ekonomije iz svih zemalja regiona, ali i Evropske unije i čitavog svijeta. Osim uspješnih žena, podgoričkoj konvenciji, prisustvuju i muškarci. Tako je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, opisao ženu na Balkanu kao hrabru figuru, koja nosi teret istorije. Dodao je i da Glavni grad podržava sve aktivnosti usmjerene na bolji položaj žena.

"Tako, usvojili smo akcioni plan za postizanje rodne ravnopravnosti 2016-2017" kaže on.

jedan

Konvenciji je prisustvovao i ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović, koji je podsjetio na to da 51 odsto stanovništva u našoj zemlji čine žene, od kojih je više od 60 odsto visoko obrazovano. On je kazao da se u Crnoj Gori ne slavi na isti način rođenje muškog i ženskog djeteta i da to mora da se promijeni.

"Radost je bila rezervisana za mušku djecu. Zato moramo da mijenjamo patrijarhalne stereotipe i da razvijemo politiku pune rodne ravnopravnosti. Žene su odavno pokazale svoju snagu volje i posvećenost poslovima koje obavljaju. One su most koji spaja različite stuacije i stvara prijatelja od neprijatelja", poručio je Numanović.

Konvencija žena Zapadnog Balkana „Ona je tu“ trajaće i naredna dva dana u novoj zgradi skupštine Glavnog grada u Podgorici. Organizuje se u saradnji sa Glavnim gradom Podgorice, International Womens Club Montenegro, Crnogorskim narodnim pozorištem i uz podršku Ministarstva nauke Vlade Crne Gore. Tri ključne oblasti, zastupljene na skupu su: uloga žene u jačanju ključnih prioriteta vladavine prava, ženu i razvoj preduzetništva i ženu i stvaralaštvo.

Portal Analitika