Politika

VOJINOVIĆ: Izabrati rukovodstvo mjesnih zajednica u skladu sa novom Odlukom

SDP Podgorica poziva vlasti u Glavnom gradu da najhitnije pristupe realizaciji obaveze izbora rukovodstava mjesnih zajednica u skladu sa novom Odlukom o mjesnim zajednicama.
VOJINOVIĆ: Izabrati rukovodstvo mjesnih zajednica u skladu sa novom Odlukom Foto: PA
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Odbor Glavnog grada SDP podsjeća javnost da je Glavni grad godinama kasnio sa usvajanjem nove odluke o mjesnim zajednicama, navodi se u saopštenju mr Jadranke Vojinović, sekretarke Odbor Glavnog grada SDP-a.

- Zbog toga je u okviru parlamentarnog dijaloga o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore, koji je pokrenuo predsjednik SDP-a, zatraženo hitno usvajanje odluke o mjesnim zajednicama i time ispunjavanje jasne zakonske obaveze.

Nakon što je usljed političkog pritiska opozicionih učesnika Parlamentarnog dijaloga Glavni grad, nakon godina odugovlačenja, konačno usvojio odluku, sada imamo novi vid opstrukcije ovog procesa u dijelu odlaganja njene primjene.

SDP Podgorica je potpuno jasno da su i ove opstrukcije DPS-a usmjerene ka samo jednom cilju – onemogućavanju uspostavljanja adekvatne infrastrukture koja će omogućiti fer i slobodne izbore.

Jasno je da DPS, mjesne zajednice koje pripadaju svim gradjanima jednako, želi da nastavi da upotrebljava kao svoje mini izborne štabove preko kojih namjerava sprovodjenje izbornih malverzacija, na način kako je opisano u aferi Snimak i brojnim medjunarodnim izvještajima o Crnoj Gori.

SDP posebno upozorava javnost da su aktivnosti DPS u Glavnom gradu bile pod posebnom lupom i u posljednjem Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori u kojem je navedeno da je DPS na lokalnim izborima u Podgorici 2014. godine kupovao lične karte.

Imajući sve ovo u vidu SDP Podgorica će sa posebnom pažnjom pratiti aktivnosti gradskih vlasti u narednom periodu do parlamentarnih izbora, jer bi eventualne izborne zloupotrebe u skoro trećini Crne Gore definitivno srušile ionako krhko povjerenje u demokratski izborni proces - kaže se na kraju saopštenja Vojinović.

Portal Analitika