Abiznis

Brajović: Počela gradnja najzahtjevnijeg objekta na autoputu Bar-Boljare

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović posjetio je danas kamp Moračica, gdje će biti izgrađen istoimeni most na trasi prioritetne dionice autoputa Bar - Boljare. Izlivanjem betona u jami za most Moračica počela je i zvanično izgradnja autoputa.
Brajović: Počela gradnja najzahtjevnijeg objekta na autoputu Bar-Boljare
Portal AnalitikaIzvor

Danas su i zvanično počeli su radovi na autoputu Bar Boljare. Stavljanjem temelja, izlivanjem pet tona betona, za najzahtjevniji objekat na mostu Moračica na  trasi Smokovac -Uvač -Mateševo počela je izgradnja najvećeg projekta u istoriji Crne Gore, saopštio je ministar saobraćaja Ivan Brajović:

 „Kada su u pitanju ovakvi objekti, ključni objekti na trasi ove dionice autoputa onda je ugradnja prvih kubika betona ključni događaj. Kažu da i put od 1000 km počinje prvim korakom no ovo nije prvi korak jer da nijesmo radili naporno svih prethodnih mjeseci, danas ne bi bilo ništa od ovoga.“, kazao je ministar.

Most  Moračica,  naglašava ministar Brajović, posebno je važan. Taj pomak sa pripremnih na glavne radove na mostu, Kinezi su i vatrometom ozvaničili.

„Do danas dobili smo građevinsku dozvolu za tunel Vjeternik i most Moračica. Uspješan projekat treba naš zajednički trud i radove ćemo završiti na vrijeme kako bi sagradili kvalitetan put.“, rekao je menadžer projekta u CRBC kompaniji Vang Hongbo.

Interesi izvođača radova su da napravi kvalitetan projekat,  saopštio je Vang.

m1

Brajović kaže da se nada da projekat neće kasniti.

 “Mi nećemo praviti nikakav kompromis sa kvalitetom i bezbjednošću konstrukcije. Insistiraćemo kod naših partnera iz CRBC-ja  da sve bude urađeno u skladu sa projektom, naravno uvažavajući njihovo znanje. Oni mogu da daju neke dopune kroz Glavni projekat  sve u ciju da završimo investiciju koja će nam podići i ugled u regionu.”, istakao je on.

Gradnja prioritetne dionice, Smokovac - Uvač - Mateševo, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja prošle godine i od tada kreće rok od četiri godine koji Kinezi imaju za završetak radova. Ukoliko radovi ipak budu kasnili Brajović kaže da će konsekvence snositi izvođači radova, međutim dodaje da nepredviđenih situacija u velikim projektima ne fali.

"Neću da kvarim ugođaj danas našim prijateljima iz CRBC kompanije, ali naravno da će oni snositi konsekvence ukoliko radovi budu kasnili", pojasnio je ministar.

m

Izgradnja autoputa koštaće državu 809 miliona eura. Od kineske Exim banke pozajmljena su 944 miliona dolara, na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Brajović je odgovarajući na pitanje novinara koliko eventualno Crna Gora može da izgubi na kursnoj razlici saopštio da je ugovorom fiksiran odnos dolara i eura na 26. februar 2014.

autoputok “U ovom dijelu mi u ovom periodu ne gubimo na kursnim razlikama o tome možemo govoriti 2021. kada dođe na red otplata glavnice kredita a u tom trenutku i do tada će Crna Gora naći načina ako bude trebalo da se obezbjedjuje ili ne. Shvatate da danas niko ne može predvidjeti kretanje valuta na period za naredne četiri do pet godina.”, naveo je Brajović.

Ugovor o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice autoputa potpisan je sa kineskim kompanijama CRBC i CCCC.

(antenam.net)

Portal Analitika