Zanimljivosti

Jednostavno i kod kuće: Napravite sami kremu za sunčanje

Za razliku od kupovnih krema, ova ne ulazi u krvotok već djeluje kao ogledalo - odbija štetne sunčeve zrake. Vrlo jednostavna za napraviti a traje šest mjeseci.
Jednostavno i kod kuće: Napravite sami kremu za sunčanje
Portal AnalitikaIzvor

Kremu za sunčanje možete napraviti i sami. Ovdje vam donosimo recept za kremu kojoj je zaštitini faktor SPF 20. Kako se radi o prirodnoj kozmetici, morate imati na umu da nije vodootporna te ju je potrebno ponovno nanijeti nakon kupanja ili pojačanog znojenja. Rok trajanja ove kreme za sunčanje iz kućne radinosti je oko šest mjeseci.

Sastojci: 1/2 šolje organskog bademovog ili maslinovog ulja, 1/4 šolje organskog djevičanskog kokosovog ulja - ima prirodni zaštitini faktor 4, 1/4 šolje pčelinjeg voska – on daje gustoću, a može se i izostaviti, 2 šolje praha cink oksida - ima prirodni zaštitini faktor 20, a ako ga stavite više, SPF će biti veći

Priprema:

U zdjelu (od otprilike 500 ml) stavite sve sastojke osim cinkovog oksida i eteričnog ulja pa je stavite u lonac s vodom da se polako zagrijava. Povremeno promiješajte. Nakon što se svi sastojci otope, maknite sa vatre i polako dodajte cinkov oksid. Pazite da ne udišete njegove čestice. Nakon hlađenja krema za sunčanje je spremna za upotrebu.

Inače, cinkov oksid je netoksični mineral koji ne ulazi u krvotok već se ponaša poput ogledala - odbija štetno sunčevo zračenje i glavni je sastojak mineralnih krema za sunčanje. Stručnjaci kažu da ima najširi spektar UVA i UVB refleksije koja je FDA (Agencija za hranu i lijekove) odobrila za korištenje.

Polovinu kokosovog ulja možete zamijeniti kakao maslacem koji će kremi dati odličan miris. (24sata)

Portal Analitika