Svijet

Karter: Tramp oživljava rasizam u SAD

U SAD postoji podzemni rezervoar rasizma koji sada oživljava republikanski kandidat za predsjedničke izbore Donald Tramp, ocijenio je bivši američki predsjednik Džimi Karter u intervjuu za list Njujork tajms.
Karter: Tramp oživljava rasizam u SAD
Portal AnalitikaIzvor

Ocjenjujući da je izbor Baraka Obame označio korak naprijed protiv rasizma, bivši demokratski predsjednik je rekao da je to "izazvalo i lošu reakciju kod pojedinih republikanaca koji se protive da crnac bude predsjednik države".

"SAD su se probudile posljednjih godina jer je utvrđeno da u zemlji nije na zadovoljavajući način riješeno rasno pitanje", rekao je Karter (91) navodeći kao primjer ubistva crnaca i visoku stopu nezaposlenosti kod Afroamerikanaca.

Prema njegovim riječima, Tramp je pronašao u toj situaciji "dobar teren da crpi iz tajnog rezervoara urođenog rasizma u Americi".

Upoređujući meksičke imigrante kao kriminalce i pozivajući na zatvaranje granica za muslimane, Tramp je prekršio "osnovna i suštinska ljudska prava", ocijenio je Karter, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2002. godine.

Karter je bio 39. predsjednik SAD, od 1977. to 1981. godine.

Izvor: rs.n1info.com

Foto: TANJUG/AP Photo/Matt Rourke

Portal Analitika