NATO

Radić i Dedović: VCG pokazala da je spremna za Alijansu

NATO je uputio jaku poruku da je Vojska Crne Gore spremna za članstvo. Ministarstvu odbrane i VCG se mora odati posebno priznanje za uložene napore i postignute rezultate - ocjenjuju sagovornici Pobjede, vojni analitičar Aleksandar Radić i izvršni direktor Alfa centra Aleksandar Dedović, komentarišući video koji je objavljen krajem prošle sedmice na sajtu Alijanse.
Radić i Dedović: VCG pokazala da je spremna za Alijansu
Portal AnalitikaIzvor

Video pod nazivom „Crnogorska vojska: spremni za NATO“ prikazuje zajedničku vježbu mornaričkih snaga Crne Gore i SAD. 

Vojni analitičar Radić kaže da je Vojska Crne Gore uradila ono što se od nje očekivalo, a to je reorganizacija.

 - Vojska je pokazala da može da radi sa članicama NATO-a učešćem u Avganistanu i u drugim misijama. Vrlo je aktivna unutar regiona u zajedničkim aktivnostima - ističe on.

Radić kaže da većina ljudi misli da je NATO priča o Vojsci, pri čemu napominje da nije tako.

 - U dosadašnjim akcionim planovima za članstvo u NATO koje je imala Crna Gora malo je stavki koje se odnose na Vojsku, za razliku od gomile zahtjeva koji se tiču pitanja funkcionisanja društva, a indirektno su vezana i za približavanje Evropskoj uniji - kaže on i dodaje da se to odnosi na pravosudni sistem, azilantsku politiku, kontrolu granica, unutrašnja bezbjednosna pitanja.

S druge strane, izvršni direktor Alfa centra Aleksandar Dedović smatra da su „Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore tokom dosadašnjeg veoma kompleksnog i zahtjevnog procesa integracija u Alijansu nesumnjivo bili najopterećeniji dio društva i praktično, uz Minstarstvo vanjskih poslova, i nosioci realizacije složenih reformi i zadataka“.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika