Društvo

„Ukusi prirode“ glavna tema ovogodišnjeg Evropskog dana parkova

U 23 zemlje Evrope danas se obilježava preko 300 događaja u zaštićenim područjima kojima se slavi Evropski dan parkova, proglašen još 1998. godine
„Ukusi prirode“ glavna tema ovogodišnjeg Evropskog dana parkova
Portal AnalitikaIzvor

Na Evropski dan parkova, koji se obilježava na današnji dan, WWF-Svjetska organizacija za prirodu i Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida podsjećaju na važnost nacionalnih parkova i parkova prirode koji su oaze iskonske i netaknute prirode i kulturnog pejzaža. Posjeta takvim zaštićenim područjima najbolji je način da se očuvanje i zaštita prirode približe javnosti.

Evropski dan parkova proglasila je 1998. godine EUROPARC Federacija, kako bi preko raznih manifestacija i drugih aktivnosti javnost upozorili na značajnu ulogu zaštićenih područja i njihove vrijednosti. Slavi se 24. maja, jer je tog dana 1909. godine u Švedskoj osnovano prvih devet nacionalnih parkova u Evropi, što je označilo početak intenzivnije zaštite prirode na našem kontinentu. Ove se godine obilježava pod motom „Ukusi prirode“.

„WWF Adria velik fokus svog rada stavlja na saradnju sa zaštićenim područjima, kako u svim zemljama regiona. Kroz program „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, koji sprovodimo u parkovima Dinarskog luka u osam zemalja od Slovenije do Albanije, promovišemo višefunkcionalnu ulogu zaštićenih područja kroz održivo upravljanje prirodnim resursima.  Zaštićena područja imaju značajnu ulogu u društvenom i privrednom razvoju lokalnih zajednica, poslovnog sektora, ali i stanovništva u cjelini. Drago nam je da je upravo predstavljanje i prepoznavanje dobrobiti koje zaštićena područja nude lokalnom stanovništvu glavna tema ovogodišnjeg Evropskog dana parkova“, ističe Martin Šolar, direktor WWF Adria.

Formiranjem regionalne asocijacije „Parkovi Dinarida“, 2014 godine,  osam zemalja koje se nalaze u Dinarskom luku poslale su poruku o značaju zajedničkih aktivnosti koje će unaprijediti politike zaštite prirode i održivog  razvoja zaštićenih područja u našoj regiji.

„Parkovi Dinarida predstavljaju platformu za zajednički rad upravljača zaštićenih područja u našoj regiji. Sa ponosom ističemo da su 56 nacionalnih parkova, parkova prirode, regionalnih parkova i specijalnih rezervata prirode danas članovi naše organizacije. Rad na unapređenju politika zaštite prirode, uspostavljanju održivog finansiranja zaštićenih područja i podrška razvoju inovativnih privrednih aktivnosti od strane lokalnih zajednica  prioritetne su aktivnosti u narednim godinama. Evropski dan parkova je povod da se još jednom podsjetimo velike ideje romantičarskih krugova u XIX vijeku, o formiranju zaštićenih područja, zelenih oaza, kao odgovor na ubrzanu industrializaciju i urbanizaciju Evrope tog vremena“- izjavio je Zoran Mrdak, predsjednik „Parkova Dinarida“.

Zaštićena područja nisu važna samo zbog jedinstvenosti prirodnih ljepota i biološke raznolikosti, već su vrlo značajna i zbog dobrobiti koje donose cjelokupnom društvu. Hrana i zdravlje sve su važnija tema, pa tako i slogan ovogodišnjeg Evropskog dana parkova naglašava važnost lokalnih proizvoda te integraciju prirode, ljudi i gastronomije. Na današnji dan u 23 zemlje Evrope, uključujući Crnu Goru, biće organizovano više od 300 događanja u zaštićenim područjima.

 

 

Portal Analitika