Svijet

Protest protiv vlade u Briselu, demonstranti napali policiju (VIDEO)

Demonstranti su napali policiju poslije protesta oko 50.000 ljudi protiv vlade Belgije u centru Brisela, javllja AP, dodajući da je povrijeđeno nekoliko ljudi, uključujući jednog policajca.
Protest protiv vlade u Briselu, demonstranti napali policiju (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Policija u opremi za razbijanje demonstracija je upotrebila vodeni top da rasturi grupu od nekoliko desetina demonstranata, koji su bacali kamenje i napadali policajce pošto je protest protiv vladinih mjera štednje završen mirno.

Najveći belgijski sindikati su učestvovali u protestnom maršu jer smatraju da je ekonomska politika vlade dovela do osiromašavanja stanovništva, a ne do otvaranja novih radnih mjesta.

2405brisel2

Vodeći sindikati, pod sloganom "Čaša se prepunila", pridružili su se protestu. Demonstranti i sindikati protive se novim mjerama vlade desnog centra koje predviđaju veću fleksibilnost radnika, produženje radnog staža i manje plate.

Politika vlade premijera Šarla Mišela koštala je u prethodne dvije godine prosječnu belgijsku porodicu oko 100 eura, dok su obećanja o novim radnim mjestima ostala neispunjena, navode sindikati.

Demonstranti su zahtijevali od vlade da se više angažuje u borbi protiv utaje poreza.

 

Izvor: rs.n1info.com

Foto: Tanjug/AP/Michel Spingler; AFP/Dirk Waem

Portal Analitika