Abiznis

RAE očekuje razdvajanje EPCG i Distribucije

Predstavnici Regulatorne agencije za energetiku (RAE) očekuju da će akcionari Elektroprivrede (EPCG), na vanrednoj Skupštini koja je zakazana za ponedjeljak, donijeti odluku o izdvajanju Funkcionalne cjeline (FC) Distribucija u zasebno preduzeće, što je i definisano Zakonom o energetici.
RAE očekuje razdvajanje EPCG i Distribucije
Portal AnalitikaIzvor

Predsjedavajući Odbora RAE, Miroslav Vukčević, kazao je na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju finansije i budžet, da regulator intenzivno obavlja monitoring Distribucije vezano za pravno razdvajanje.

„Očekujemo ovih dana na Skupštini akcionara da će i pravno formalno Distribucija da se odvoji od EPCG“, kazao je Vukčević na sjednici na kojoj je razmatran finansijski i izvještaj o radu RAE za prošlu godinu.

Skupština akcionara EPCG trebalo je da na sjednici 27. aprila donese odluku o izdvajanju FC Distribucija u zasebno društvo sa ograničenom odgovornošću pod imenom Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), ali je Odbor direktora, na predlog menadžmenta, odlučio da je povuče iz dnevnog reda.

Predsjednik Odbora i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, rekao je da je novi Zakon o energetici dao mali period od tri mjeseca za konačno zaokruživanje pravnog razdvajanja EPCG.

„Prema mojim informacijama, bilo je problema kod Distribucije vezano za to razdvajanje. Hoće li to biti samo formalno razdvojeno, a da se u suštini ništa neće desiti“, pitao je Damjanović.

Vukčević je odgovorio da razdvajanje neće biti formalno, jer nije tako zamišljeno po direktivama i zakonu.

„Jedina nadležnost EPCG će biti usvajanje finansijskog plana Distribucije kao nezavisnog preduzeća, dok EPCG nema nikakvo pravo da se miješa u nadležnost organa koji upravljaju Distribucijom. Njima je jasno definisan prihod kroz tarifu, kao opeatoru distributivnog sistema, tako da apsolutno treba da funkcioniše kao nezavisna kompanija i da se stvaraju jednaki uslovi za sve moguće potencijalne snabdjevače koji treba da se pojave na tržištu“, rekao je Vukčević.

On je, govoreći o poslovanju RAE u prošloj godini, saopštio da su prihodi bili nešto veći od planiranih.

„Planirani prihod je bio 1,39 miliona eura, dok su ostvareni bili na nivou 1,43 miliona eura. Kada je u pitanju rashodna strana, RAE je vodila računa o svim troškovima. Od ukupno planiranih 1,22 milion eura potrošeno je 1,09 hiljada eura, što je oko deset odsto manje od plana“, kazao je Vukčević.

On je naveo da je u budžetu Crne Gore 1. aprila prenijeto 389,75 hiljada eura, što je više od tri puta od planiranih sredstava koja su bila na nivou od 110 hiljada eura.

Vukčević je saopštio da su od 1. januara prošle godine svi kupci električne energije postali kvalifikovani, što znači da su i domaćinstva stekla pravo da biraju snabdjevača električnom energijom.

„U prošloj godini, međutim, nije došlo do pojave novih snabdjevača, niti do promjene u načinu snabdijevanja električnom energijom do krajnjih kupaca“, rekao je Vukčević.

U izvještaju RAE je dat detajan pregled cijena od 2012. do kraja prošle godine po svim kategorijama potrošnje.

Damjanović: Više primjenjivati sankcijeDamjanović: Više primjenjivati sankcije

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Rešad Adrović, rekao je da su cijene u tom periodu mnogo više rasle nego što je rastao standard građana.

On je kazao da je cijena elektrine energije rasla, dok na primjer penzionerima nije rasla penzija posljednje četriri godine.

Vukčević je objasnio da već četiri godine traje period stabilnih cijena.

„Ušli smo u fazu gdje do tih značajnih odstupanja u cijeni više ne može da dođe“, kazao je Vukčević.

Odbor je razmatrao i finansijski i izvještaj o radu Agencije za nadzor osiguranja za prošlu godinu.

Član Savjeta Agencije, Miodrag Latković, rekao je da je taj regulator u prošloj godini ostvario ukupan prihod od 802,57 hiljada eura, koji je 2,78 odsto viši od planiranog novoa.

„Rashodi su iznosili 749,57 hiljada eura i viši su 3,75 odsto od ostvarenih u 2014. Agencija je u prošloj godini nastavila sa primjenom principa ekonomičnosti u finansijskom poslovanju koje su rezultirale dodatnim značajnim uštedama kod pojedinih kategorija troškova“, kazao je Latkovoć.

On je saopštio da je iskazan pozitivna finansijski i poslovni rezultat u iznosu od 53 hiljade eura i da je taj iznos već prenešen u budžet Crne Gore.

Damjanović je rekao da bi volio da vidi veću primjenu sankcija.

„Čini mi se da se neke mjere ovdje uporno ponavljau u smislu nalaganja da se isprave pojedina rješenja odnosno odluke. Mislim da su kaznene mjere iz zakona sasvim adekvatne i da ih treba u punom smislu primijeniti“, smatra Damjanović.

Njega je zanimalo kakav je ishod postupka sudske likvidacije Magnat osiguranja koje je sporvođena tokom prošle godine, kao i kakvi su prvi rezultati kontrole Nacionalnog biroa osiguravača.

Vršilac dužnosti direktora Agencije, Biljana Pantović, saopštila je da je u prošloj godini pokrenut postupak stečaja nad Magnat osiguranjem, koji sprovodi Privredni sud.

„Sve nadoknade po štetatama koje su postojale kod Magnat osiguranja i koje su bile osnovane isplaćene su od Nacionalnog biroa osiguravača. Što se tiče Nacionalnog biroa osiguravača, završena je kontrola u smislu odlaska u tu instituciju i sada se radi na izradi zapisnika. To bi trebalo ba bude završeno za sedmcu“, kazala je Pantović.

Ona je navela da predstoji period deregulacije cijena autoodgovornosti.

„U narednom periodu Agencija će aktivno pratiti tehničke rezerve društava za osiguranje sagledati cijene tarife autoodgovornosti. U tom dijelu ćemo takođe vidjeti na koji način povećati najniže osigurane sume koje su propisane odgovarajućom direktivom“, objasnila je Pantović.

Na pitanje Damjanovića prijeti li kakva opasnost od povećanja premija u obaveznom osiguranju, Pantović je rekla da u Agenciji za sada ne vide razlog za povećanje premija.

Odbor će se o izvještajima Agencije za nadzor osiguranja i RAE naknadno izjasniti. (Mina BUSINES, Foto: Portal RTCG)

 
 
Portal Analitika