Svijet

Dil “Debelog Tonija”: Trampovu imperiju je izgradila italijanska mafija

Donald Tramp je bio povezan sa mafijaškom bosom koji je poznat pod nazivom Debeli Toni (Entoni Salerno, na slici,u sredini), navodi se u tekstu dobitnika Pulicerove nagrade Dejvida Kej Džonstona.
Dil “Debelog Tonija”: Trampovu imperiju je izgradila italijanska mafija
Portal AnalitikaIzvor

Džonston tvrdi da je Salernova građevinska firma gradila Tramp kulu i Tramp Plaza zgrade. On ističe da je Tramp sklopio dogovor sa čovjekom koji je bio umiješan u reketiranje.

Ipak, to nije prvi put da Tramp sarađuje sa Debelim Tonijem, ali ovaj tekst nudi najobimnije dokumente i priče na osnovu kojih se njih dvojica dovode u vezu.

Umjesto da koristi ono što je industrijski standard-čelik, Tramp je izgradio svoju zgradu koristeći gotov beton.

U dostupnim dokumentima vidi se da je Tramp isplatio pozamašnu sumu novca firmama Debelog Tonija kako bi pri gradnji koristili brži, ali ne i tako bezbjedan materijal. Naravno, potrudio se i da sindikati ne podignu buku oko toga.

Kompletan dogovor bio je u rukama advokata Rob Kona, jednog od bliskih Trampovih saradnika.

Ipak, tajkun  tvrdi da se ne sjeća da je sklopio takav posao, ali i negira da ima bilo kakve veze sa mafijom.

Na osnovu istraživanja i dokumenata u koje je Džonston imao uvid vidi se da je Salerno imao udjela u izgradnji Trampove imperije još tokom '80-tih. On je bio na čelu kompanije S&A Beton, ali je bio povezan i sa veoma uticajnim sindikatima.

Kako Džonston tvrdi, ova firma je počela sa radom nakon enormnih uplata za izgradnju Tramp kule. Tako je, prema pisanjima Džonstona, Tramp platio korišćenje problematičnog betona, a sindikate, koji bi mogli da se bune, ostavio preduzimačima.

"Ali sa Konom kao advokatom, Tramp nije imao razloga da strahuje da firma S&C neće pristati na dogovor. Za uzvrat, Tramp je dobio sindikalni mir, što znači da se projekat neće suočiti sa skupom gradnjom ili kašnjenjem", navodi se u tekstu.

Inače, Debeli Toni je 1988. godine osuđen na 70 godina zatvora, a umro je 1992. godine. Ugovor o izgradnji Tramp Plaza procjenjen je na skoro 8 miliona dolara.

U svom dekstu dalje Džonston navodi da je Tramp sarađivao i sa Džon Kodijem, koji je bio povezan sa mafijaškom porodicom Gambino. Ipak, Tramp je i ove tvrdnje negirao.

Dok se ovaj tajkun bavi svojom predsjedničkom kampanjom njegovi protivnici, ali i mediji ukazuju na povezanost Trampa i mafije.

Tako je i CNN naveo da je Tramp Plaza konstruisana pomoću betona, a da je to industrija koja je prevashodno u rukama mafijaša.

Blic.rs

 

Portal Analitika