NATO

Lukjanov: Pristupanje Crne Gore NATO je njena stvar i njen izbor

Protivljenje proširenju NATO je konstanta koja prati spoljnu politiku Rusije od raspada Sovjetskog Saveza do današnjih dana. Vojna doktrina Ruske Federacije iz 2010. godine proširenje NATO vidi kao glavnu vojnu opasnost po nacionalnu bezbjednost zemlje, ali i aktuelna spoljnopolitička koncepcija naglašava da Rusija ima negativan stav prema proširenju Alijanse.
Lukjanov: Pristupanje Crne Gore NATO je njena stvar i njen izbor
Portal AnalitikaIzvor

U ovoj, konzistentnoj ruskoj politici, iznenađujuća je jučerašnja izjava člana ruskog Savjeta bezbjednosti Jevgenija Lukjanova da je pristupanje Crne Gore Alijansi lična stvar. On tvrdi da sama Crna Gora ne predstavlja vojnu prijetnju za Rusiju, ali da će njen ulazak u NATO pojačati njegov vojnopolitički potencijal.

- Sama Crna Gora ne predstavlja prijetnju za Rusiju, međutim, njen ulazak u NATO će vjerovatno povećati vojnopolitički potencijal ove organizacije - izjavio je zamjenik sekretara Savjeta bezbjednosti Rusije Jevgenij Lukjanov, a prenijela ruska agencija TASS.

Lukjanov je takođe saopštio da je odluka Crne Gore o pristupanju NATO lični izbor.

- To je lična stvar, to je njihov lični izbor. Na njima da odluče o tome. Ako misle da će njihova nacionalna bezbjednost imati korist od toga, onda je to tako - dodao je on.

Stalni predstavnik Rusije pri zapadnoj vojnoj alijansi Aleksandar Gruško nedavno je ocijenio da će ulazak Crne Gore u NATO oslabi će regionalnu bezbjednost i produbiti linije koje dijele Evropu.

- To sa Crnom Gorom nije prvo proširenje NATO, a nijedno širenje te alijanse nije poboljšalo naše odnose sa zemljom koja je odlučila da u nju stupi. Kao što se vidi, samo širenje NATO generiše psihologiju prifrontovskih država jer samo pomjera stare linije podjele i u suprotnosti je sa potrebom formiranja novog sistema kolektivne bezbjednosti na našem kontinentu - istakao je u petak Gruškov, nakon završetka dvodnevnog ministarskog sastanka u Briselu.

Izvor: CdM

Portal Analitika