Zanimljivosti

Barometer "Zdravih kuća": Kako zgrade utiču na naše zdravlje?

Čak 73 odsto Evropljana bi svoj dom renoviralo zbog boljeg opšteg osjećaja udobnosti, vitalnosti i zdravlja, a njih 75 odsto zbog ušteda na troškovima energije.
Barometer "Zdravih kuća": Kako zgrade utiču na naše zdravlje?
Portal AnalitikaIzvor

Na uzorku od 14.000 stanovnika u 14 evropskih zemalja provedeno je istraživanje "Healthy Homes Barometer 2016" koje za cilj ima da istraži pitanje zdravih domova, koliko o njima znamo, te kako naše životne navike i korištenje zgrada i kuća utiču na ljudsko zdravlje i produktivnost osoba koje u njima borave.

Istraživanje je donijelo nekoliko ključnih zaključaka.

Život u zdravom domu daje nam osjećaj da smo i sami zdraviji i poletniji i manje je slučajeva upale grla i prehlada. Odlikuje ga pet karakteristika: mogućnost dobrog sna, optimalna temperatura vazduha, redovno provjetravanje, dovoljno dnevne svjetlosti i nivo vlage koji ne dozvoljava razvijanje plijesni.

Dobri uslovi za kvalitetan san: Evropljani koji u svom domu dobro spavaju, imaju 50 odsto veću šansu da će se osjećati zdravo i poletno. Ipak, 77 odsto stanovnika Evrope nema zadovoljavajuće uslove za spavanje, što se vezuje uz lošiji učinak na poslu, veću mogućnost ozljeda na radu i teže donošenje poslovnih odluka.

Ugodna unutarašnja temperatura: Prostor u kojemu nije niti prehladno niti pretoplo smanjiće rizik od infekcija nosa i grla. No, 82 odsto ispitanika živi u domovima u kojima je tokom protekle zime u nekom trenutku bilo prehladno, dok čak 87 odsto njih tvrdi da im je tokom ljeta bilo prevruće.

Sveži vazduh: Redovno provjetravanje doma osigurava nam više energije i pomaže kod izbjegavanja infekcija grla i nosa, te dvostruko smanjuje mogućnost od obolijevanja u odnosu na domove koji se ne provjetravaju. Kako je pokazalo istraživanje Instituta Fraunhofer, čak 80 miliona Evropljana živi u vlažnim i plijesnivim prostorima, što povećava rizik od oboljenja od, na primjer, astme.

Zadovoljavajuća količina dnevne svjetlosti: Uz dovoljno dnevne svjetlosti, postoji dvostruka vjerojatnoća da ćete se osjećati vitalno i biti puni energije, a to će takođe imati pozitivan uticaj na vaše opšte zdravstveno stanje i rizik od infekcija.

Odgovarajuća količina vlage: Prosječna četveročlana porodica na dan proizvede 10 litara vlage kroz kuvanje, tuširanje i ostale redovne aktivnosti, a 60 odsto Evropljana koji u domu imaju plijesan požalilo se na suvoću i iritaciju grla.

Izvor i foto: Jutarnji.hr/domidizajn, Sanja Kovacs, Shutterstock

Portal Analitika