Društvo

Nobelovka Širin EBADI: Crnogorke su odbile da budu utišane

Nije mogla da prećuti zakon koji dozvoljava poligamiju ili zakon po kome ženi treba odobrenje muža da bi putovala. To su zakoni koji podrivaju dostojanstvo žene zbog čega je Iranka Širin Ebadi, kako je ispričala za Pobjedu, pokušala na svaki mogući način da poboljša status žena u svojoj zemlji.
Nobelovka Širin EBADI: Crnogorke su odbile da budu utišane
Portal AnalitikaIzvor

Odgovor vlasti bio je brutalan, a Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir za višegodišnju borbu za prava iranskih politickih aktivista, vjerskih i etnickih manjina, žena i djece, kaže da ne žali zbog svoje borbe.

- Iranske žene se bore za ljudska prava i demokratiju i iz tog razloga su mnoge aktivistkinje za ženska prava iza rešetaka. Ali čak ni zatvor nije uspio da ih utiša. Žene Irana igraju važnu ulogu u krčenju puta demokratije - dodala je ona.

Crnogorkama poručuje da nastave da se bore za jednakost u duboko ukorijenjenom patrijarhalnom društvu.

- Crnogorke su odbile da budu utišane. Uradile su mnogo da poprave svoj status. Uz aktivnosti poput ekonomskog osnaživanja žena i više ekonomski nezavisnih žena, put ka boljem životu bi im bio otvoren. Uskoro će doći dan kada će sve žene širom svijeta, uključujući i Crnogorke, uživati u dostojanstvenom životu. Ne smijemo nikad odustati - zaključuje Ebadi.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Foto: iflmylife.com

 

Portal Analitika