Društvo

Kome odlazi novac poginulih boraca ISIL-a iz Crne Gore?

Pitanje puteva novca navodno namijenjenog džihadistima sa ovih prostora i njihovim porodicama otvara se sve češće, uprkos pritiscima i ozbiljnim prijetnjama manipulatora čiji se prljavi poslovi prikrivaju vjerskim potrebama, piše Pobjeda.
Kome odlazi novac poginulih boraca ISIL-a iz Crne Gore?
Portal AnalitikaIzvor

Jednom od najuticajnijih rožajskih radikalnih vehabija je prekipjelo, pa je progovorio o vjeri, ispaštanju, svakodnevnoj žrtvi - sopstvenoj i dijela sljedbenika, uglavnom mlađih i vjerski obrazovanih ljudi, pa što god to značilo… Za Pobjedu govori o dojučerašnjim sljedbenicima, ljudima koji su mu "izuvali cipele; klanjali se i glavu stavljali na panj, da bi se najednom okrenuli grupama i moćnim pojedincima bez morala, kojima je vjera samo plašt iza koga se skriva nezajažljiva pohlepa". Poručuje da će svi kurejšijski manipulatori, na štetu poštenih muslima, biti uskoro poznati, a za nekoliko mjeseci, njihove vođe - kažnjene.

On pominje sudbinu najuže familije Adisa Salihovića, koji je poginuo na sirijskom ratištu, a čija porodica živi danas u Rožajama, u totalnoj bijedi. Pominje i Damira Babačića iz Petnjice, mladića o čijoj se sudbini već dvije godine ne zna ništa. A neko nepoznat, ako je suditi po dokumentaciji navodno dobavljenoj iz Beča, iz kancelarije izvjesne nevladine organizacije registrovane u Austriji, u Damirovo ime podigao je krajem septembra prošle godine 27 i po hiljada eura…

Po istim scenarijima, prema svjedoćenju jednog od Pobjedinih novopazarskih sagovornika, "isplaćivana je" i većina ISIL-boraca sa prostora Sandžaka, a porodice poginulih se zastrašuju kako bi odustale od potrage za novcem koji im je navodno sljedovao. Kao primjer on navodi slučaj porodice poginulog Elvina Pramenkovića, koja je umjesto novca, dobila svojevrsnu besplatnu zaštitu i oprost od onih koji su namjeravali da je kazne zbog nedoličnog odnosa prema dužnosti slijeđenja na Alahovom putu.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Foto: politico.com

Portal Analitika