Društvo

ĐEČEVIĆ: Do kraja godine isplatićemo stečajcima još 2 miliona eura

Fond rada nastaviće mjesečno da isplaćuje po 142 rješenja za otpremnine radnicima koji su ostali bez posla zbog stečaja ili su tehnološki višak. Za isplatu otpremnina po 1.926 eura preostalo je u ovoj godini još oko 1,9 miliona, što je dovoljno za hiljadu radnika, kazao je za Pobjedu Kemal Đečević, direktor Fonda rada.
ĐEČEVIĆ: Do kraja godine isplatićemo stečajcima još 2 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

- Do 19. maja Fond rada isplatio je 707 rješenja u ukupnom iznosu od 1.361.682 eura, koji se odnose na potraživanja lica kojima je radni odnos prestao usljed stečaja ili su proglašeni tehnološkim viškom do 24. avgusta 2008. godine. Za isplatu je preostalo tačno 1.938.318 eura budžetom opredijeljenih sredstava - kaže Đečević, dodajući da se sada isplaćuju rješenja iz 2013.

On kaže da se ide po redu, odnosno datumima donošenja rješenja.

- Do kraja godine trebalo bi da budu isplaćena rješenja iz 2013. i jedan mali dio iz 2014. godine - ocijenio je direktor Fonda rada.

- Fondu rada predata su 523 zahtjeva za isplatu zarada i naknade zarada, od čega je riješen 161 zahtjev - 157 odbijeno, a za četiri je obustavljen postupak. Ostali zahtjevi su u postupku obrade. U ovoj godini predato je osam zahtjeva za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za lica kojima je radni odnos prestao usljed stečaja. Radi se o nedostajućem stažu za sticanje uslova za penziju, za koji period poslodavac nije vršio uplatu tog doprinosa. Od toga su dva zahtjeva usvojena, a isplata će biti u narednom periodu. Šest zahtjeva je u postupku obrade - precizirao je Đečević.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika