NATO

VAŠČIKOVSKI: Ulazak u NATO olakšava Crnoj Gori dijalog sa ruskim partnerima

Poljska je, posvećena politici otvorenih vrata, odlučila da ostvari ambiciozan cilj i bude među najefikasnijim saveznicima u procesu ratifikacije i dovrši ovaj proces bez odlaganja, mnogo prije kraja godine, kazao je u intervjuu Pobjedi ministar vanjskih poslova Poljske Vitold Vaščikovski.
VAŠČIKOVSKI: Ulazak u NATO olakšava Crnoj Gori dijalog sa ruskim partnerima
Portal AnalitikaIzvor

On ističe da se isplatila crnogorska odlučnost da preuzme odgovornost i obaveze koje proizilaze iz članstva u NATO, te smatra da između Rusije i Crne Gore neće biti novih tenzija.

- Dugoročna strategija NATO-a, EU i njenih partnera prema Rusiji treba da se zasniva na našim vrijednostima i interesima. Vjerujem da bi ključni uslov buducćih odnosa sa Moskvom trebalo da bude praktičan - poštovanje suvereniteta trećih zemalja i njihovih izbora, rezultat priznavanja univerzalnih principa međunarodnog prava. I Crna Gora je, poput Poljske, odlučila da bude dio evroatlantskih integracionih procesa. Takve suverene odluke moraju biti prihvaćene i poštovane od strane Rusije. Poljsko iskustvo jasno pokazuje da ne postoji negativna korelacija između članstva u NATO i EU, i odnosa sa Rusijom. Naprotiv, tek poslije ulaska u EU i NATO, stvara se prilika izgradnje odnosa sa Rusijom na obnovljenim, čvrstim, partnerskim osnovama. Ulaskom u EU i NATO, zemlja napušta sivu zonu nejasnog statusa bezbjednosti. To samo može olakšati dijalog sa ruskim partnerima. Sadašnje tenzije u Evropi ne izaziva ni NATO, niti Poljska. Rusija je prekršila međunarodni poredak zasnovan na pravilima, uključujući i pravilo narušavanja teritorijalnog integriteta svoje "bratske pravoslavne" Ukrajine. U tako teškim vremenima je bolje da budete sastavni dio najjače političko-vojne alijanse nego da djelujete sami. NATO ne traži konfrontaciju i ne predstavlja prijetnju za Rusiju. Alijansa nastavlja da gradi kooperativan i konstruktivan odnos sa Moskvom. Ruska agresija protiv Ukrajine okoncala je period stabilnosti nakon Hladnog rata. Od sada bi, nama na Zapadu, trebalo da bude jasno: ukoliko Rusija ne igra po pravilima, neće biti povratka na poslovne odnose na kakve smo navikli. Potrebna nam je nova vizija odnosa Zapad - Rusija. Ovo je glavni zadatak za samit NATO-a u Varšavi. Na duže staze, nova vizija odnosa sa Rusijom treba da se zasniva na odgovarajućoj kombinaciji zastrašivanja i predvidljive koegzistencije - zaključio je Vaščikovski.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika