Kultura

Kanski festival: Zlatna palma Kenu Louču, Gran pri Dolanu

Ovogodišnji 69. Filmski festival u Kanu završen je u nedjelju uveče dodjelom nagrada, a Zlatnu palmu za najbolji film dobio je Britanac Ken Louč za "Ja, Danijel Blejk".
Kanski festival: Zlatna palma Kenu Louču, Gran pri Dolanu
Portal AnalitikaIzvor

Ocjenjivački sud kojim je predsjedao Australijanac Džordž Miler, reditelj "Pobješnjelog Maksa", izabrao je najbolje u takmičarskoj konkurenciji od 21 filma.

Dobitnik Zlatne palme je Britanac Ken Louč (79) za "Ja, Danijel Blejk", što mu je druga takva nagrada i trinaesti put da učestvuje u takmčarskom dijelu tog filmskog festivala. To je priča o dva lika, oboljelom stolaru i samohranoj majci, koji se bore s birokratskim preprekama britanskog zdravstvenog sistema.

Gran pri je otišao u ruke Kanađanina Havijera Dolena za "To je samo kraj svijeta".

Nagradu za režiju dijele Rumun Kristian Munđiju za "Baccalaureat" i Francuz Olivije Oseja za "Personal Shopper".

Nagrada za scenario pripala je Irancu Asgaru Faradiju za "Trgovca".

Nagrada ocjenjivačkog suda ide Britanki Andreji Arnold za "American Honey".

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je filipinskoj zvijezdi Žaklin Hoze za "Ma' Rosa" njenog sunarodnika Brilantea Mendose. U tom filmu, koji je krik protiv korupcije, Hoze glumi majku skromne porodice koja mora da prikupi velik iznos novca kako ne bi završila u zatvoru kao i njezin muž.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je iranski glumac Šahab Hoseini za film "Trgovca". Ovaj 42-godišnji glumac se na sceni "zahvalio Bogu", te nagradu posvetio svom "narodu". Hoseini već niz godina sarađuje s Faradijem, i sa njim je snimio "Nader i Simin se rastaju" i "O Eli".

Zlatnu kameru osvojio je film "Boginje" Francuskinje Ude Benjamin.

Zlatna palma za kratkometražni film dodijeljena je filmu "Timecode" Španca Huana Himeneza.

Počasnu Zlatnu palmu i dugi pljesak publike zaradio je Žan-Pjer Leo (72) za ulogu kralja Sunca u posljednjim trenutcima života u "Smrti Luja XIV." Leo, simbol Novog talasa, utjelovio je lik Anotana Dinela u nekoliko Trifoovih filmova, a sarađivao je i s Žan-Likom Godarom, Ženeom Ustašom i Bernardom Bertolućijem.

Izvor i foto: tportal.hr/Hina

Portal Analitika