Svijet

GARTON EŠ: Sloboda govora znači i reći skriveno i snositi posljedice zbog toga

Poznati britanski istoričar i intelektualac Timoti Garton Eš objavio je knjigu "Free Speech" (Slobodan govor) u izdanju "Yale University Press"-a, u kojoj polemički brani pravo na slobodu govora i obrazlaže deset principa potrebnih za njeno funkcionisanje u današnjem globalno povezanom svijetu.
GARTON EŠ: Sloboda govora znači i reći skriveno i snositi posljedice zbog toga
Portal AnalitikaIzvor

Prije nekoliko godina britanski istoričar i profesor na Oksfordu Timoti Garton Eš počeo je više sistemski da se bavi problematikom slobode govora, između ostaloga pokrenuvši onlajn platformu freespeechdebate.com posvećenu toj temi esencijalnoj za slobodu i demokratiju. Rezultat je i nedavno objavljena knjiga "Free Speech", u kojoj Garton Eš na skoro petsto stranica objašnjava značaj slobode govora i polemiše s mnogima koji pokušavaju značajno da je ograniče - od islamiskih terorista, do nove generacije studenata "inficiranih" političkom korektnošću.

Kako piše "The Economist", Garton Eš postavlja dvije glavne teze u knjizi. Prva je da su globalizacija i internet pretvorili svijet u "globalni grad", u kojemu praktikovanje slobode govora na jednom kontinentu može izazvati ulične nemire na drugom. Druga teza je da je takav razvoj društva povećao mogućnost za slobodu govora, kao i posljedice koje mogu zbog toga nastati.

S obzirom na takav svijet u kojem živimo, ovaj britanski istoričar predlaže deset principa za očuvanje slobode govora, kojima je posvetio i emisiju na BBC-ju. Među njima naglašava i značaj slobodnog i necenzurisanog novinarstva, kao i poštovanje prava na privatnost.

Garton Eš ih redom navodi njihove nazive na engleskom jeziku: Lifeblood, Violence, Knowledge, Journalism, Diversity, Religion, Privacy, Secrecy, Icebergs i Courage, i za svaki od deset principa ima objašnjenje. Lifeblood - životnost se odnosi na činjenicu da su svi ljudi živa bića koja imaju potrebu da se izraze, bez obzira na granice i države u kojima žive. Violence -nasilje se bavi time kako nije u redu vršiti fizičko nasilje nad drugim ljudima, niti ih nasilno zastrašivati. Knowledge - znanje pretpostavlja svijet bez tabua i s mogućnošću širenja znanja. Diversity - raznolikost ukazuje na različitosti ljudskog iskustva. U vezi religije (religion) naglašava kako je važno poštovati vjernike, ali ne nužno i sadržaj onoga u što vjeruju. Secrecy - tajnovitost ukazuje na to da građani moraju da dovode u pitanje sve ono što vlade proglašavaju državnim tajnama pod izgovorom nacionalne sigurnosti. Iza principa Icebergs se, pak, krije potreba odbrane slobode interneta i drugih sredstava komunikacije od privatnih i političkih interesa. A hrabrost (courage) je potrebna da se odlučuje u vlastito ime, ali i snose posljedice vlastitih odluka.

Izgleda da bi "Free Speech" trebalo što prije prevesti na crnogorski, kao i jezike regiona, jer bi svi imali brojne koristi od čitanja nove knjige Timotija Gartona Eša.

Izvor i foto: tportal.hr/Mihaela Maras, Gordan Duhaček, Yale University Press

Portal Analitika