Kultura

"Album" Vladimira Đuranovića premijerno pred beogradskom publikom

Izložba slika iz ciklusa "Album" crnogorskog umjetnika mlađe generacije, Vladimira Dada Đuranovića, biće otvorena u petak, 27. maja u 20 časova u beogradskoj galeriji „Štab“.
"Album" Vladimira Đuranovića premijerno pred beogradskom publikom
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Đuranović će se publici u srpskoj prijestonici predstaviti sa 20 slika, akrilika na platnu, (dimenzija 20x60 cm), nastalih u protekle dvije godine. Takođe, Đuranović za Portal Analitika otkriva da će podgorička publika imati priliku da već u septembru vidi veliku izložbu - crteže i slike - iz pomenutog ciklusa "Album".  

vd1

Na premijernoj beogradskoj izložbi, podgorički umjetnik Dado Đuranović predstaviće se radovima - slikama - iz ciklusa Album, „koji su posljedica umjetnikovog doživljaja svijeta koji je tokom odrastanja formiran na psihodeličnom buntu rok kulture i estetici eklektične „nove slike“, na sakupljanje, tematizovanu kolekciju, ili pak na muzički album. Tumačen u ličnom ključu, Album se odnosi na autorovo pasionirano posmatranje ljudi u svakodnevnim situacijama, odabiranje idejno i vizuelno podsticajnih situacija i njihovo prevođenje u svoju umjetnost.

Figuracija, koju je umjetnik odabrao kao najpodesniji izraz za transponovanje svojih ideja, intertekstualno povezuje ikonografske modele popularne kulture i istorije umjetnosti sa ličnom mitologijom. Tako se kao ishodišta, kada je riječ o popularnoj kulturi, u cjelokupnom Đuranovićevom opusu uočavaju elementi andergraund stripa, noar filmova, rok muzike i video-spotova“, zapisala je povodom izložbe istoričarka umjetnosti, Ljiljana Karadžić.

vladimir-djuranovic

Vladimir Dado Đuranović rođen je 1974. godine. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu 1992. godine i slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 1997. godine gdje je i magistrirao 2000. godine, u klasi profesora - emeritusa Nikole Gvozdenovića. Angažovan je kao docent na istoimenom Fakultetu.

Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1997. godine.

Značajnije samostalne izložbe: "Santa Marija" u okviru likovnog programa "Grad - teatar" - Budva 1997, Galerija "Centar" - Podgorica 1999, "Umjetnički paviljon" - Podgorica 2003, Galerija "Spinaker" - Herceg Novi 2004, Galerija "Art" - Podgorica 2005, Galerija "Centar" - Podgorica 2006, XXIV Internacionalni festival Sarajevo - Sarajevska zima 2008, Galerija "Collegium artisticum", "Moderna galerija" - Budva 2008, Galerija "Kristofor Stanković" – Zagreb 2011, Izložbeni salon "Filodrammatica" - Rijeka 2011. itd.

vd

Učestvovao je na dvadesetak kolektivnih izložbi u zemlji i regionu.

Važnije nagrade: Nagrada za talente sa plaketom Centra savremene umjetnosti Crne Gore - 1997; Nagrada Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore za crtež - "Milunović, Stijović, Lubarda" - 2011; Nagrada Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore za sliku "Milunović, Stijović, Lubarda" - 2014.

Izložba u Beogradu će biti otvorena do 31. maja 2016. godine.

A.POPOVIĆ

Portal Analitika