Društvo

U Argentini proslavljeno deset godina od obnove nezavisnosti Crne Gore

U gradu Roke Sanz Penja-Provincija Ćako-Argentina, đe postoji najveća crnogorska kolonija proslavljeno je deset godina obnovljene nezavisnosti Crne Gore.
U Argentini proslavljeno deset godina od obnove nezavisnosti Crne Gore
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U oficijalnom dijelu na trgu „San Martin“ u prisustvu ambasadora Crne Gore u Argentini g. Gordana Stojovica,počasnog konzula za provinciju Ćako g. Drago Mićunović, gradonačelnika grada g. Herarda Ćipolinija, počasnog konzula za provinciju Buenos Ajres Huan Karlos Laković, predstavnika crnogorske dijaspore iz Meksika g. Karine Kuljače,  predstavnika crnogorske dijaspore iz Bolivije  g. Stevan Mićović, predstavnika crnogorske zajednice iz Buenos Ajresa g. Huana Vladimira Martinovića, predstavnika  Crnogorsko-Argentinske Fondacije iz Kotora g. Dragane Otašević, kao i velikog broja  potomaka crnogoraca.

a1

Ambasador Gordan Stojović, počasni konzul Drago Mićunović i gradonačelnik Herardo Ćipolini su podigli zastavu  na trgu, gdje su učestvovale i ostale inostrane zajednice podižući i njihove zastave  u čast slavlja obnove crnogorske nezavisnosti. Takođe nakon podizanja zastave postavili su vijenac  na spomeniku  general Hose de San Martin, genaralu koji zaslužan za nezavisnost Argentina, Čilea, Bolivia kao i ostalih hispano američkih država.

a2

Završavajući oficijalni  dio na trgu i nakon postavljanja vijenca gradonačelnik je pozvao predstavnike Crne Gore na doručak prijateljstva u opštini Roke Sanz Penja, nakon čega se završio oficijalni dio protokolarni dio.

U organizaciji Počasnog Konzulata Crne Gore i crnogorske zajednice „Kralj Nikola“  iz Ćaka, proslavljeno je 10 godina obnove crnogorske nezavisnosti u salonu gdje se obilježavaju najznačajniji  praznici.

a3

Na početku slavlja je intonirana himna Crne Gore i himna Argentine u izvođenju Patricije Vrančić, nakon čega je uslijedila večera sa tipičnim specijalitetima argentinske gastronomije. Tokom slavlja predstavljen je argentinski folklor- tango i malambo u izvođenju plesne grupe ministarstva kulture grada Roke Sanz Penja, kao i puno crnogorskih izvornih pjesama u izvođenju Patricije Vrančić.

a4

Tokom proslave predstavnici skupštine Provincije Ćako  uručili su dokument Amasadoru Gordanu Stojoviću i počasnom konzulu Dragu Mićunović  kojim su proglasili  da posjeta ambasadora Stojovića i sama proslava su događaji koji su od velikog značaja za Provinciju Ćako.

Takođe, opština je uručila  ambasadoru Stojoviću kao i  predstavnicima Crne Gore  iz Bolivije i Meksika priznanje za njihovu posjetu opštini Roke Sanz Penja.

a5

Na slavlju su govorili ambasador Gordan Stojović, gradonačelnik Herardo Ćipolini, predstavnik crnogorske zajednice iz Buenos Airesa, kao i predstavnik Crnogorsko-Argentinske Fondacije iz Kotora Dragana Otašević.

a6

Završavajući večeru potomci iseljenika kao i zainteresovana javnost razgovarali su i razmjenjivali mišljenja o odnosima između Crne Gore i Argentine.

Portal Analitika