Zanimljivosti

Da li ste znali da?

Kako je nastao medeni mjesec, koliko se u Švajcarskoj pojede čokolade godišnje, na koji način je opasan zmijski otrov?
Da li ste znali da?
Portal AnalitikaIzvor

* Najveća prodavnica igračaka na svijetu, je londonski "Hemliz” (4.200 m² prostora) postoji više od dva vijeka, i nalazi se na istom mjestu od 1901. godine .

* Lenjivcu treba dvije nedjelje da svari hranu koju je pojeo.

* Mrlja na kravi jedinstvena je kao i otisak prsta ili sniježna pahulja – ne postoje dvije krave sa istim oblikom mrlje.

* Novčanica od pet australijskih dolara ne može da se zgužva niti pocijepa. Sačinjena je od specijalne plastike i štampana tehnologijom koju je nemoguće falsifikovati.

* Ukupna površina odbačenih plastičnih kesa u Srbiji iznosi 240.000 kvadratnih kilometara dnevno.

* Utakmice kriketa mogu da traju od jednog popodneva, pa do pet dana.

* Nokti rastu milimetar nedjeljno, ljeti to čine brže nego zimi i brže danju nego noću, i četiri puta brže na rukama nego na nogama.

* U Mliječnom putu postoji sto milijardi zvijezda i više od sto milijardi galaksija u našem univerzumu.

* Zmijski otrov je opasan samo ako dospije u krvotok. Ako se proguta, u crijevima se metabolizuje i postaje bezopasan. Zato se u Vijetnamu i u Tajlandu jedu i zmije otrovnice od kojih je zvečarka posebno na cijeni.

* Kad je DŽozef Gajeti izumio toalet papir 1857. godine, štampao je svoje ime na svakom listu.

* Potrebno je u prosjeku između 48 i 100 pokušaja da bi se riješila Rubikova kocka.

* U Vavilonu je prije oko četiri hiljade godina bio običaj da mjesec dana poslije sklapanja braka otac mlade donese zetu medovinu da pije koliko god želi. Taj mjesec nazivali su mjesec meda, odnosno „medeni mjesec”, kako mi to danas kažemo.

* Krv veoma brzo putuje kroz naš organizam. Da bi kod zdrave osobe od srca stigla do vrhova nožnih prstiju i vratila se, potrebno joj je 16 sekundi, isti put do mozga prevaljuje za osam, a do pluća za šest sekundi.

* Godišnje u prosjeku pogine desetak alpinista u pokušaju da se domognu Maunt Everesta, najvišeg vrha naše planete (sada oko 8848 m, s obzirom na to da stalno „raste”).

* 2100 kilometara na čas iznosi brzina vjetra koji duva na Neptunu. Na Zemlji, najjači vjetar duva brzinom oko 400 kilometara na čas. Minus 218 stepeni Celzijusa iznosi najniža temperatura izmjerena na Neptunu.

* Njujorški telefonski imenik je prije Drugog svjetskog rata imao 22 pretplatnika s prezimenom Hitler, poslije rata nijednog.

* Svakog minuta na Zemlji se sjeku šume veličine fudbalskog terena.

* Čarli Čaplin osvojio je jednom prilikom treću nagradu na takmičenju za svog dvojnika.

* Naočare za sunce prve su počele da nose holivudske zvijezde tokom dvadesetih godina prošlog vijeka da bi se zaštitile od jakog osvjetljenja na sceni.

* Svaki Švajcarac godišnje u prosjeku pojede oko deset kilograma čokolade.

Portal Analitika