Društvo

IVANOVIĆ: "Niko nije pušio na račun države"

Niko nije pušio na račun države. To smo ponovili više desetina puta, ali dnevne novine “Vijesti” nikada nijesu objavile naš cjelovit odgovor, kazao je potpredsjednik Vlade, Petar Ivanović.
IVANOVIĆ: "Niko nije pušio na račun države"
Portal AnalitikaIzvor

On je na današnjoj konferenciji za medije predstavio rezultate resora poljoprivrede i ruralnog razvoja koji je do skoro vodio, i osvrnuo se na pisanje “Vijesti” o njegovom ministarskom mandatu.

“Kada je Huj Čung trebao da debatuje sa drugim kaluđerom, popeo se na stolicu i ćutao. Drugi kaluđer reče: „Izloži svoju tezu kako bih mogao da raspravljam“. Čung odgovori: „Već sam je izložio“. Kaluđer upita: „A šta je tvoja teza?“ Čung reče: „Znam da prevazilazi tvoje poimanje“ i siđe sa stolice.  Ovdje bih mogao da stavim tačku povodom mog komentara oko pisanja medijskog monopoliste Vijesti. Ali, staviti tačku podrazumijevalo bi da urednici i vlasnici medijskog monopoliste Vijesti imaju makar zrno poštovanja prema osnovnim načelima novinarstva u Evropi i svijetu, novinarskom kodeksu koji postoji u Crnoj Gori i ulozi novinara u demokratskom društvu. Kako to, nažalost, nije tako, ne preostaje mi ništa drugo do da stavim zarez, i nastavim”, rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, najbolji način da upoznaš čovjeka je da pogledaš njegova djela.

“A djela vlasničko-uređivačkog tima medijskog monopoliste Vijesti poznata su mnogima u Crnoj Gori. Znam da lijepe riječi nisu uvjerljive, kao i da uvjerljive riječi nijesu lijepe. Isto tako znam da moje riječi neće mnogo uznemiriti vlasničko-uređivački tim medijskog monopoliste Vijesti, jer kako Šekspir reče: “crn pas ne može da pocrveni”, naveo je Ivanović.

Neistina je, kaže on, isuviše lijepa riječ za “vlasničko -uređivački tim medijskog monopoliste Vijesti”, pa količina, kako je dodao, laži, zahtijeva da se, makar na kratko, osvrne na njihov doprinos savremenom crnogorskom novinarstvu.

“Bila bi izuzetna šteta prepustiti zaboravu: misaonu energiju, znanje, vještine, umjeće, pitkost teksta, ljepotu naracije, etička stremljenja, objektivizam i naravno, nepresušnu želju da se čitaoci i gledaoci informišu isključivo objektivno, nepristrasno i istinito. Ganut nadljudskim naporima i u strahu da zaborav ne prekrije briljantna novinarska ostvarenja poput: Ko je pušio o trošku države? Ljubavni problemi na račun građana? Neko je platio pušenje? itd, odlučio sam se, da u vidu sabranih nedjela vlasničko-uređivačkog tima medijskog monopoliste Vijesti, napravim Zbornik koji sam nazvao: Medijski prah i pepeo. Nadam se da će budućim generacijama svjedočiti o uzvišenim moralnim standardima koji su obilježili ovu etapu razvoja vlasničko-uređivačkog tima medijskog monopoliste Vijesti. Takođe, nadam se da će sadašnjim pokoljenjima poslužiti kao tipičan primjer lepršavog i čednog, a nadasve poštenog, nastojanja da se kreira percepcija, prekroji nečija biografija i novinarskim percem umočenim u laži oboji nečija sudbina”, kaže Ivanović.

Zbornik, navodi on, ima 188 strana, sa 138 objava na istu temu u periodu od nešto malo više od godinu “Podijeljen je u tri dijela. U prvom se nalazi 77 nadahnutih tekstova koji su objavljeni u DN Vijesti. Zašiljena novinarska pera MB, GK, AK, IČ, AP i OL, izbrušena nesvakidašnjom estetskom notom urednika, odišu borbom očajnika u nastojanju da se iznesu laži. U drugom dijelu nalazi se 61 tekst koje je objavio Portal Vijesti. Potpuno nezavisno, kako to i dolikuje ovom portalu, od slova do slova prekopirali su tekstove objavljene u DN Vijesti. Treći dio sadrži transkripte priloga emitovanih na TV Vijesti, koja se nezavisno otima od svoje zavisnosti od DN Vijesti i Portala Vijesti”, dodao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, prva laž tog medija je da je “neko pušio na račun države”.

“Ova laž ponovljena je ukupno 138 puta. Niko nije pušio “na račun države”! Ovu smo činjenicu ponovili više desetina puta, ali nijednom nije bilo mjesta da se u DN Vijesti objavi naš cjelovit odgovor. Umjesto toga, dobili smo više mejlova u kojima nas glavni i odgovorni urednik obavještava da neće objaviti naše saopštenje”, navodi Ivanović. (Portal RTCG)

Portal Analitika