Zanimljivosti

Istraživanje: Šta je zdravije - masna hrana ili grickalice?

Zvanični savjeti državnih organa za javno zdravlje u Velikoj Britaniji su potpuno pogrešni, tvrdi se u izvještaju koji su objavili britanski Nacionalni forum za gojaznost i Zavod za javno zdravlje. Savjetovanje ljudima da praktikuju ishranu siromašnu mastima, kako bi snizili holesterol ima "katastrofalne posledice po zdravlje", osnovna je okosnica ovog izvještaja.
Istraživanje: Šta je zdravije - masna hrana ili grickalice?
Portal AnalitikaIzvor

Izvještaj takođe optužuje velike državne zdravstvene institucije da u dosluhu sa kompanijama iz prehrambene industrije daju pogrešne savete onima koji imaju problema sa gojaznoću ili holesterolom.

Objavljeno istraživanje dalje tvrdi da zasićene masti ne prouzrokuju bolesti srca a da punomasni mliječni proizvodi, uključujući mlijeko, jogurt ili sir, mogu čak i zaštititi od srčanih bolesti. Ova tvrdnja izazvala je velike polemike u naučnim krugovima. Istraživanje upozorava da se proizvodi koji su označeni kao "nemasni", "light" ili da "snižavaju holesterol" treba izbjegavati u širokom luku.

Svjetska zdravstvena organizacija: Slanina, kobasice i šunka mogu da izazovu rak

Mesne prerađevine, poput slanine, kobasice i šunke mogu da izazovu rak crijeva kod ljudi, saopštili su danas stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije.

U izveštaju se takođe navodi da propagiranje dijeta i načina ishrane koji sadrži nizak procenat masti neće riješiti probleme sa gojaznošću, ističući da je upravo grickanje između obroka ono što ljude u stvari čini debelima.

Umesto ovoga, neprofitne organizacije savjetuju da se u organizam unosi više neprerađenih namirnica, poput mesa, ribe, mliječnih proizvoda ili povrća sa visokom koncentracijom "dobrih masti" kao što je avokado, ističući da "nismo debeli od hrane".

U istraživanju se ističe da šećer nije preporučljiv i da ga treba izbjegavati, ali da je brojanje kalorija besmisleno, i da je mit da će se fizičkom aktivnošću nadomijestiti svi nedostaci loše ishrane ipak - samo mit.

Umjesto toga, najzdraviji način ishrane je onaj koji je siromašan prerađenim ugljenim hidratima a bogat zdravim mastima, i upravo ovakav način ishrane smanjuje rizik od bolesti srca, navodi se u izvještaju.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika