Svijet

Obama: Neću se izviniti za Hirošimu!

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da se tokom svoje istorijske posjete Hirošimi ove nedelje neće izviniti za atomsku bombu, koju je na taj japanski grad njegova zemlja bacila na kraju Drugog svjetskog rata.
Obama: Neću se izviniti za Hirošimu!
Portal AnalitikaIzvor

Na pitanje da li planira da se izvini tokom posjete Hirošimi, Obama je rekao: "Ne, zato što mislim da je važno shvatiti da lideri usred ratova donose svakakve odluke",prenijela je agencija AFP.

"Zadatak je istoričara da postavljaju pitanja i istražuju ih, ali ja, kao neko ko obavlja ovu funkciju posljednjih sedam i po godina, znam da svaki državnik donosi veoma teške odluke, posebno za vrijeme rata", naveo je Obama u intervjuu japanskoj televiziji NHK.

On će biti prvi američki predsjednik koji će posjetiti Hirošimu, gdje je 6.avgusta 1945.   bačena prva atomska bomba, pri čemu je poginulo ukupno oko 140.000 ljudi.

U samoj eksploziji je stradalo više desetina hiljada ljudi, dok su ostali preminuli od povreda zadobijenih tom prilikom ili od bolesti izazvanih radijacijom tokom narednih nedelja, mjeseci i godina.

Tri dana kasnije, SAD su bacile bombu i na japanski grad Nagasaki, gdje je poginulo 74.000 ljudi.

Obama je danas objavio i da su Sjedinjene Američke Države u potpunosti ukinule zabranu prodaje oružja Vijetnamu.

Američki predsjednik je tokom zvanične posjete Hanoju, označio kraj višedecenijskog embarga SAD prema svom nekadašnjem neprijatelju.

"SAD u potpunosti ukidaju zabranu prodaje vojne opreme Vijetnamu, koja je bila na snazi oko 50 godina", rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za štampu sa svojim vijetnamskim kolegom Tran Daj Kvangom, a prenijela je agencija AFP.

Zvanični Vašington je 2014. djelimično ukinuo taj embargo, ali su vijetnamske vlasti željele potpuno ukidanje, s obzirom na, kako navodi AP, kineske teritorijalne pretenzije i izgradnju koju kineska vojska sprovodi u spornom Južnom Kineskom moru.

Američka agencija ocjenjuje da će ukidanje embarga na oružje Vijetnamu razljutiti Kinu, koja je veoma sumnjičava povodom jačanja vojnih veza između SAD i zemalja u regionu.

Obama je istakao da odluka o ukidanju embarga na izvoz oružja Vijetnamu nije donesna na temelju odnosa sa Kinom, već želje da se okonča dugačak proces normalizacije odnosa između SAD i Vijetnama.

Američki predsjednik je naveo da će SAD nastaviti da odobravaju ugovore o prodaji oružja Vijetnamu slučaj po slučaj, ali se neće primjenjivati zabrana bazirana na ideološkom razmimoilaženju između dvije zemlje.

Mondo.rs

Portal Analitika