Turizam

Kupališta čekaju zakupce, kupače i čistače

Varljivo vrijeme u maju kao da je odložilo uređenje priobalja, a zasigurno jeste i onu najavljenu veliku akciju “Očistimo Crnu Goru, odnosno Herceg Novi za jedan dan”. Međutim, mnoge plaže i kupališta, lokacije u zoni morskog dobra, čekaju zakupce i čistače.
Kupališta čekaju zakupce, kupače i čistače
Portal AnalitikaIzvor

"Planom objekata privremenog karaktera za sezonu 2016. – 2018. godinu, u zoni morskog dobra predviđeno je realizovanje 116 lokacija. S obzirom da je u toku potpisivanje ugovora i realizovanje tenderskih postupaka, precizan broj izdatih kupališta na hercegnovskoj rivijeri će biti poznat nakon njihovog završetka", kažu U JP Morsko dobro Crne Gore.

Cijene zakupa se neće mijenjati i primjenjuje se  cjenovnik iz 2013. godine. Cijena zavisi od zone u kojoj se kupalište nalazi, kao i njegove kvadrature.

Samo mali broj kupališta i privremenih objekata do sada je dobio zakupce, a rok potpisivanja ugovora zavisi od završetka tenderskog postupka i zakonskih rokova.

U međuvremenu, počinje sezona kupanja, a plaže i kupališta i čitava zona morskog dobra, još djeluju zapušteno. Zakupci se moraju usresrijediti na uređenje svojih, a kupališta koja nijesu zakupljena redovno treba da čisti i održava Javno komunalno preduzeće, podsjećaju iz Morskog dobra.

Za sada još nije primjetno da su čistači stigli do kupališta, jer se čeka koja će ostati kao javna, a koja u zakupu. Zato na mnogima slika nije nimalo reprezentativna, sa nanosima trave, smeća, razvaljenim kabinama, zarđalim ogradama…Ne bi se smjelo ponoviti da neke plaže, poput lani Golden bay na Savini, ostanu bez zakupca, ali i bez brige radnika “Čistoće”.

Služba kontrole Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom svakodnevno obilazi teren i eventualne nepravilnosti konstatuje i proslijeđuje nadležnim inspekcijskim službama. Predstavnici Službe za kontorlu Morskog dobra u Herceg Novom svakodnevno su na terenu konstatujući stanje i proslijeđujući informacije u vidu službenih zabilješki nadležnima, tvrde u menadžmentu budvanskog preduzeća.

U tom preduzeću su, kako navode, dobro informisani i o radovima na Šetalištu pet Danica i sa kašnjenjem u rekonstrukciji, kao i vraćanju u prvobitno stanje staze nakon polaganja kolektorksih i vodovodnih cijevi:

"Javno preduzeće sa posebnom pažnjom prati stanje duž rivijere i na Šetalištu pet Danica i ulaže maksimalne napore da se stanje što prije dovede u normalu", poručuju iz Morskog dobra.

Tekst i foto: Radio Jadran

Portal Analitika