Društvo

Amfilohije: Pitanje je na kojoj sili se temelji Crna Gora

Daj Bože da Crna Gora bude vječna, samo pitanje je na kojoj sili se temelji Crna Gora i Evropa i vasiona, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, komentarišući proslavu desetogodišnjice nezavisnosti crnogorske države.
Amfilohije: Pitanje je na kojoj sili se temelji Crna Gora
Portal AnalitikaIzvor

On je danas, u besjedi na liturgiji povodom proslave 900. godišnjice crkve Svetog Nikole u manastiru Gradište u Paštrovićima, kazao da Crna Gora samo može biti vječna ako se bude gradila na tvrdoj, Božjoj vjeri.

"Koliko je bilo silnika i moćnika kroz ove dvije hiljade godina, a danas se ne zna ni mjesto gđe su bili. Ima ih u prašnjavim knjigama, piše i o Juliju Cezaru, Napoleonu, Hitleru, Staljinu, Mao Cedungu, o moćim imperijama od vremena Aleskandra Mekedonskog, koji su gospodarili svijetom ili su pokušavali da zagospodare , temeljeći svoju vlast na svojoj sili. A sila njihova je bila prolazna. Evo i danas, ovih dana u Crnoj Gori, čitamo i gledamo da je „Vječna Crna Gora“. Daj Bože da bude vječna Crna Gora. Samo pitanje je na kojoj sili se temelji Crna Gora i Evropa i vasiona. Bezuman je domaćin koji gradi kuću na pijesku. Dunu vjetrovi, razmetnu pijesak, nestaje i raspada se kuća", kazao je Mitropolit Amfilohije, prenosi mitropolija.me.

On je okupljenima poručio da ima lažne vjere, sujevjerja, ideologija na kojima moćnici grade svoju vječnost.

"To su sujevjerja. I onaj koji ne vjeruje u Boga, ne vjeruje da nema Boga. I to je vjera, ali lažna vjera", poručio je Amfilohije i kazao da je manastir Gradište pokazatelj da se na vjeri gradi i na vjeri uvijek iznova obnavlja.

On je dodao da sve što se sagradi na toj nevjeri, traje onoliko koliko i taj nevjernik.

"I ono što je sagradio, kad dune vjetar – nestane. A samo, dakle, ono što se gradi na tvrdoj, Božjoj vjeri, to je vječno i neprolazno“, poručio je Mitropolit Amfilohije.

U liturgijskoj besjedi, nakon čitanja Jevanđelja, podsjetio je na narodnu mudrost da je svaka sila za vremena, a da je Božja svevremena.

"Toj Božjoj sili mi se klanjamo i ona nas okuplja, širom svijeta, kroz vjekove i u budućim vremenima. A evo i danas ovdje na ovome svetome mjestu, ona nas je sabrala. Upravo zato što se ovo mjesto dotaklo te Božje sile, sile Hrista vaskrsloga, ono je i opstalo devet stotina godina", rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Mitropolitu crnogorskom-primorskom danas su sasluživali episkopi budimski i mjestobljustitelj temišvarski Lukijan, britansko-skandinavski Dositej i bregalnički (Ohridska arhiepiskopija) Marko, kao i mnogobrojno sveštenstvo i sveštenomonaštvo, a litiurgiji su prisustvovali mnogobrojni vjernici.

Foto: mitropolija.me

Portal Analitika