Svijet

Kameron: Turska neće ući u EU prije 3000. godine

Britanski premijer Dejvid Kameron ocijenio je da se Turska neće u skorije vrijeme pridružiti Evropskoj uniji, rekavši da Ankara neće pristupiti tom bloku prije 3000. godine.
Kameron: Turska neće ući u EU prije 3000. godine
Portal AnalitikaIzvor

"Nije vjerovatno da će se Turska priključiti EU u skorije vrijeme. Oni su podnijeli zahtjev 1987. godine. Prema trenutnom napretku koji ostvaruju i posljednjim prognozama oni će pristupiti oko 3000. godine", rekao je Kameron javio je Skaj njuz, a prenosi Sputnjik.

EU i Turska su u martu postigle sporazum kojim je utvrđeno da će Unija za svakog vraćenog imigranta koji ilegalno s turske teritorije dođe u Grčku, prihvatiti doseljavanje jednog ratnog izbjeglice iz Turske, pošto se tamo utvrdi da ima pravo na azil u Uniji.

Evropska komisija je početkom maja dala zeleno svijetlo da se građanima Turske ukinu vize kao dio sporazuma Ankare i Brisela o zaustavljanju izbjegličkog talasa pred granicama EU. Preporuka komisije je uslovna i vezana je za to da Turska ispuni kriterijume.

"Rado ću se sastati s Trampom, ako dođe u Britaniju"

Kameron je ocijenio komentare Donalda Trampa o zabrani ulaska muslimanima u SAD kao veoma "pogrešne", ali je izrazio spremnost da se sretne sa američkim mogulom ako on postane kandidat Republikanske stranke za predsjednika SAD.

Kameron je upozorio da su Trampovi komentari o muslimanima "opasni" jer on ne pravi razliku između mirne muslimanske većine i nekolicine ekstremista.

Favorit Republikanske partije za predsjedničku nominaciju rekao je prošle nedjelje da neće imati dobru saradnju sa Kameronom zbog njegovih komentara da su Trampove opaske "glupe, pogrešne i opasne".

On je kasnije ipak "spustio loptu" i nazvao je britanskog premijera "dobrim momkom". Tramp je kazao da je dobio poziv od Kamerona da posjeti Dauning strit.

Iz kabineta britanskog premijera saopšteno je da kandidatu republikanaca nije upućen zvaničan poziv da posjeti London, ali da je uobičajno da se britanski premijer sastane sa republikanskim i demokratskim kandidatom prije održavanja predsjedničkih izbora u SAD.

Kameron je gostujući na televiziji ITV rekao da ne zna da li će se sastati sa Trampom.

"Američki predsjednički kandidati imaju naviku da dolaze u Evropu i Veliku Britaniju prije izbora, ako se to desi, rado ću to uraditi", rekao je on.

Predsjednički izbori u Americi biće održani 8. novembra.

Izvor: rs.n1info.com

Foto: REUTERS/Yves Herman

Portal Analitika