Društvo

Uvodi se Orden crnogorske nezavisnosti

U Crnoj Gori će biti uvedeni Orden Crnogorske nezavisnosti i Vojna medalja, na osnovu izmjena Zakona o državnim odlikovanjima i priznanjima. Orden Cmogorske nezavisnosti uvodi se zbog obilježavanja jubileja deset godina cmogorske nezavisnosti, na inicijativu predsjednika Crne Gore.
Uvodi se Orden crnogorske nezavisnosti
Portal AnalitikaIzvor

Orden Cmogorske nezavisnosti ima jedan stepen i dodjeljivaće se za poseban doprinos i afirmaciju cmogorske nezavisnosti.

Novo odlikovanje — Vojna medalja dodjeljuje se za doprinos u izvršavanju misija i zadataka Vojske Crne Gore.

Novčanom kaznom od 500 do 5.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice ako izradi iii stavi u promet značku ili drugi predmet sličan odlikovanju. Za taj prekršaj kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu od 30 do 300 eura.

Novčana kazna za fizičko lice biće od 30 do 1.000 eura, a za preduzetnike od 150 do 1.500 eura.

Novčanom kaznom od 150 do 600 eura kazniće se prekršaj fizičko lice ako nosi odlikovanje kojim nije odlikovan ili javno nosi značku iii drugi predmet sličan odlikovanju.

Predlog zakona o izmjenama Zakona o državnim odlikovanjima i priznanjima, koji je utvrdila Vlada, nalazi se u skupštinskoj proceduri.

Za sprovođenje zakona u dijelu koji se odnosi na uvođenje Ordena Cmogorske nezavisnosti, finansijska sredstva obezbijediće Ministarstvu kulture, na predlog organizacionog odbora za obilježavanje desetogodišjice nezavisnosti Cme Gore, iz tekuće budžetske reserve.

“Sredstva su potrebna za odabir i izradu idejnog rjekta Ordena Cmogorske nezavisnosti, za izradu kalupa i izlivanje do 10 komada tog odlikovanja, zašto je, prema procjenama, potrebno oko 25.000 eura”, kaže se u obrazloženju.

Za sprovodenje zakona u dijelu koji se odnosi na izbor idejnog projekta i izradu Vojne medalje, novac će obezbijediti Ministarstvo odbrane.

(Mina)

Portal Analitika