Društvo

Herceg Novi prvi put u bojama crnogorske zastave

Za desetogodišnjicu obnove nezavisnosti u Novom, prvi put od 21. maja 2006., grad se obukao u boje crnogorske zastave. Prvi put ona se zavijorila i na svim opštinskim javnim ustanovama, agencijama… Prvi put Opština je osmislila zvaničan program proslave.
Herceg Novi prvi put u bojama crnogorske zastave
Portal AnalitikaIzvor

ve je počelo jutros u gradskom parku, koji je danas dobio novo ime, Park nezavisnosti. Zasvirala je Gradska muzika Herceg Novi i Mjesna muzika Đenovića, napravljen promenadni đir gradom. A u parku se desio simboličan, lijep i koristan gest sadnjom deset maslina „za vječnost“. Zasađene su masline, simbol mira, za deset godina od obnove nezavisnosti, deset vijekova državnosti, za dugovječnost svoje zemlje, prenosi Radio Jadran.

Na proslavu su došli oni koji su htjeli i mogli, primjetno najviše simpatizeri i članovi DPS-a, njihovih funkcionera u izvršnoj vlasti i javnom sektoru. Nikog iz Izbora, nikog iz opozicionih partija, malo medija, čak i onih koji su na jaslama opštinskog budžeta.

dan nezavisnosti hn 8Ostale je okupila simbolika ovog dana, koji predstavlja sintezu kulturnog i istorijskog bića Crne Gore, kazala je otvarajući Park nezavisnosti, odbornica DPS-a, Nevena Keković:

"Ovaj datum objedinio je slavnu istoriju Crne Gore, koju su nam ostavili preci i novu koju stvaramo za budućnost. Crna Gora je prošla brojne vladare i osvajače, prošla je brojna iskušenja i biće ih i u budućnosti. Ali, najvažnije od svega je da se Crna Gora izdizala, ustajala i uvijek je prevazilazila svaku dilemu koja joj se našla na putu", kazala je Keković.

Ona je poručila mladima da imaju na šta biti ponosni, na ovu zemlju i njene državne simbole, na svaku stopu ove zemje, koja je svih nas podjednako:

"Jako je teško dostići ideal, ali nije nemoguće. Može se postići jedino predanim radom, iskrenom voljom istrajnošću", poručila je Keković, čestitajući praznik.

Foto: Radio JadranFoto: Radio Jadran

Potom je uslijedila Trka nezavisnosti od Trga Nikole Đurkovića do Škvera, u kojoj je učestvovalo 110 mladih i starih, sportista i rekretativaca, košrakašice i košarkaši Primorja, čak i stranci. Norvežanin Per Hening Larsen dobio je simboličan broj 1. Kaže nam da je za njega ovo veliki dan. U Herceg Novi dolazi često i učestvuje u lijepim događajima. Tako je slavio 17.maj Dan ustavnosti Norveške u Institutu Igalo, a danas slavi nacionalni praznik Crne Gore.

Mališani Andrea i Andrej s ponosom pričaju da su izdržali trku od centra grada do Škvera, jer su trčali za domovinu.

Na Škveru dosta svijeta, muzika, posluženje…Pitamo neke od Novljana što im je to deset godina nezavisne Crne Gore donijelo:

"To je mali period da bi se sve uradilo i dostiglo, da bi bilo idelano i dobro za sve. Nadam se da će Crna Gora i na dobrom je putu da uđe u Nato. Mala smo država i vjerujem da će imati bolju budućnost, da će biti napredna zemlja", kaže nam Jovan.

"Nije loše. Dosta bih toga mijenjao, više da bude vladavine prava. Na ekonsomskom planu takođe. Treba da su upješnije privatizacije", ističe Žarko.

Foto: Radio JadranFoto: Radio Jadran

Mnogi misle drugačije, ili slično, tek Dan je za svetkovinu, ali i za istinu o nama i našem trajanju, o učincima, našim i njihovim…

Najbolji u Trci nezavisnosti

Učesnici su trčali kraću i dužu trasu, sa ciljem na Škveru. U muškoj konkurenciji na dužoj trasi najbolji je bio Dragoljub Koprivica, a nakon njega Perica Vučković i Uroš Vujičić. U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Đorđina Gugolj, a za njom i Lidija Vukić i Anđela Davidović.

Najbolji u mlađim konkurencijama bili su Mirko Konjević i Jelena Zorić. Drugo i treće mjesto u muškoj kategoriji zauzeli su Filip Aleksandar i Miloš Radovanović, a u ženskoj Nataša Radović i Anđela Rogač. Najbolji su nagrađeni medaljama i peharima.

Večeras se nastavlja program pod nazivom „Grad pjeva“. Na terasi kod bivšeg „Rudnika“ pjevaće „Stari kapetan“, a na Škveru „Boka band“. (Portal RTCG, Radio Jadran)

Portal Analitika