Svijet

SAD ne žele zajedničke napade u Siriji sa Rusijom

Pentagon je danas odbio prijedlog Rusije da od naredne nedjelje pokrenu zajedničke vazdušne udare protiv džihadista u Siriji, gdje su vojne ruske i američke snage vodile odvojene kampanje bombardovanja.
SAD ne žele zajedničke napade u Siriji sa Rusijom
Portal AnalitikaIzvor

"Mi ne sarađujemo niti se koordinišemo sa Rusima u vezi ijedne operacije u Siriji", kazao je novinarima portparol Pentagona mornarički kapetan Džef Dejvis, a prenio AFP.

Rusija je ranije danas predložila Amerikancima i koaliciji koju oni predvode da zajedno sa ruskim snagama 25. maja započnu vazdušne napade u Siriji čija bi meta bili Nusra front i drugi pobunjenici koji ne poštuju primirje u toj zemlji.

Reuters je prenio izjavu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua koji je iznio prijedlog Moskve da tim napadima budu obuhvaćeni konvoji sa naoružanjem, uključujući i one koji stižu u Siriju iz Turske.

Šojgu je naveo da je prijedlog urađen u koordinaciji sa sirijskom vladom i da je o njemu u jordanskoj prijestonici Amanu razgovarano s američkim vojnim stručnjacima.

"Rusija zadržava pravo da jednostrano vrši udare na one pobunjenike u Siriji koji ne poštuju primirje", kazao je Šojgu na sastanku u ministarstvu.

Blic.rs

Portal Analitika