Protokol

Marić - Lajčak: Potpisan Sporazum o socijalnom osiguranju

Predstavnici crnogorske i slovačke vlade potpisali su danas Bilateralni sporazum o socijalnom osiguranju kojim se građanima, odnosno osiguranicima država ugovornica, na bazi reciprociteta obezbjeđuju prava iz socijalnog osiguranja.
Marić - Lajčak: Potpisan Sporazum o socijalnom osiguranju
Portal AnalitikaIzvor

Sporazum su potpisali ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić i ministar vanjskih i evropskih poslova Miroslav Lajčak, koji sa delegacijom Slovačke boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, sporazumom je obuhvaćeno penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, zdravstvena zaštita i materinstvo, osiguranje za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, kao i novčana naknada za slučaj nezaposlenosti i dodatak za djecu.

“Crna Gora i Slovačka imaju prijateljske odnose i sadržajnu saradnju u mnogim oblastima od uzajamne važnosti, što potvrđuje i kontinuirani politički dijalog na visokom nivou. Postoji obostrani interes za snaženje dobre saradnje u različitim oblastima”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su odnosi dvije države dodatno ojačani kroz saradnju u okviru multilateralnih foruma i organizacija, a intenzivna saradnja odvija se u okvirima široke normativno pravne osnove, čemu će doprinijeti i zaključivanje Sporazuma o socijalnom osiguranju.

Portal Analitika